BiH
0

Federalni stožer civilne zaštite: Stanje protivpožarne zaštite u FBiH alarmantno

FENA
Federalni stožer Civilne zaštite u novom sazivu danas je na konstituirajućoj sjednici u novom sazivu usvojio konačnu Informaciju o požarima na otvorenom prostoru u FBiH u požarnoj sezoni 2007. u kojoj je zaključeno da segment protivpožarne zaštite, kao važan segment sistema zaštite i spašavanja nije zaživio jedinstveno na svim nivoima vlasti.

U informaciji je zaključeno da je stanje protivpožarne zaštite u FBiH vrlo alarmantno te da sadašnju protivpožarnu situaciju obilježava neadekvatna pravna uređenost, organizacijske neujednačenosti, slaba materijalno- tehnička opremljenost, nesposobnost kvalitetnog upravljanja procesom akcija zaštite i spašavanja, kao i neadekvatna struktura i osposobljenost vatrogasnih snaga za vršenje namjenskih poslova i zadataka na svim nivoima organiziranja.

Današnjom sjednicom predsjedavao je komandant Federalnog stožera civilne zaštite Vjekoslav Bevanda, zamjenik premijera FBiH i federalni ministar finansija, koji je u izjavi za novinare nakon sjednice istaknuo da bi u segment protivpožarne zaštite trebalo ulagati više i podići je na viši nivo nego što je to bilo dosad.

"U prevenciji nismo uradili dovoljno. Moramo uraditi da barem imamo minimum protivpožarne zaštite. Treba voditi računa o protivpožarnim putevima, a i za to treba novac. U ovu oblast se mora ulagati. Što mi budemo više spremni, iznenađenja će biti manja. Nespremnost čovjeka sve iznenadi“, kazao je ministar Bevanda.

Federalni stožer Civilne zaštite danas je usvojio i informaciju o provedenim aktivnostima na organiziranju federalnih službi zaštite i spašavanja koje je Vlada FBiH formirala 2006. godine. Naglašeno je da su službe takve vrste osposobljene i opremljene za rad u teškim uvjetima u bilo kom dijelu BiH čak i u inozemastvu ukoliko to državni organi odluče.