BiH
0

Federalni poslanik Duvnjak predlaže smanjenje paušala

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak izjavio je da nakon privremenog povlačenja i dorade ranije predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti FBiH u parlamentarnu proceduru ponovo upućuje inovirani zakon.

"Odredbama ovog zakona predviđeno je smanjivanje naših primanja za najmanje 20 posto, a u novoj verziji zakona neće se u potpunosti ukinuti paušal jer po tumačenju nadležnih, za to ne postoje pravno-poslovničke pretpostavke, ali će se nizom izmjena postojećih odredbi reducirati spektar naših materijalnih prava, izjavio je Duvnjak Feni.

On predlaže smanjivanje paušala, ovaj put i za profesionalce i neprofesionalce za jednu četvrtinu dosadašnjeg iznosa, tako da će paušal za sve izabrane dužnosnike biti na nivou 75 posto prosječne plaće u FBiH.

Osim ovog smanjenja, zakonom se predviđa i smanjenje naknade za topli obrok s dva posto prosječne plaće na jedan posto prosječne plaće i ukidanje naknada za rad u svim parlamentarnim i vladinim komisijama.

  • Tražit ću i smanjivanje naknade za odvojeni život za 50 posto dosadašnjeg iznosa, te smanjivanje ili ukidanje naknade za godišnji odmor. Ukupna ušteda na godišnjem nivou bila bi veća od dva miliona KM, kazao je Duvnjak, čiji su prijedlog podržali sindikati, udruženja i šira javnost.

  • Očekujem da će uskoro i moje kolege jasno i nedvosmisleno podržati osnovne intencije i ciljeve ovog zakonskog akta, dodao je on.