BiH
4

Federalni poslanici nisu uvažili većinu prijedloga za izmjene dnevnog reda

FENA
Dugo je trajalo utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu, jer je bilo mnoštvo prijedloga za izmjene najavljenog dnevnog reda, a o svim prijedlozima glasano, o nekim je vođena i rasprava.

Mada se ne dešava često, većina prijedloga (za izmjene najavljenog dnevnog reda), bilo da su dolazili iz redova pozicije ili opozicije, nije uvažena.

Po konačnom utvrđivanju obimnog dnevnog reda, sličnog prvobitno najavljenom, proglašena je pauza a predsjedavajući Safet Softić najavio da po njenom isteku slijedi rasprava o više zakona iz zdravstvenog sektora.

Među njima su zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te predloženi federalni zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kao i zakoni o biocidima i hemikalijama.

U nacrtu je zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za koji su neki poslanici kazali da ga treba razmatrati po hitnom postupku zbog opasnosti od mogućih zaraza i epidemija nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji.

Set zdravstvenih propisa nije jedini na ovoj sjednici; u mnoštvu drugih propisa je predviđena rasprava o Nacrtu zakona koji se odnosi na sprečavanje nasilja na sportskim događajima, kao i o zakonima o ličnom imenu i zaštiti okoliša u Federaciji BiH te o Javnoj ustanovi Zavod za prihvat i odgoj djece i maloljetnika - Sarajevo.