Centri civilnih inicijativa
0

"Federalni poslanici i u krizi grabe od građana"

SRNA
Centri civilnih inicijativa /CCI/ zgroženi su demonstracijom socijalne neosjetljivosti, nemorala i pohlepe delegata federalnog Parlamenta, koji su usvajanjem novog Zakona o platama ponovo pokazali namjeru da zagrabe u džepove građana ove zemlje, obezbjeđujući sebi ne samo basnoslovne plate, nego i iste takve penzije i to pod skandaloznim uslovima.

U saopštenju za javnost CCI-ja navodi se da sve to dolazi iz institucije koja već godinama predstavlja najneefikasniji segment vlasti u BiH, čiji su rezultati naprosto katastrofalni i koja je jedan od najodgovornijih uzročnika teškog stanja u kome se ovaj entitet i njegovi građani nalaze.

Iz CCI-ja ističu da se sve dešava u situaciji teške ekonomske krize, u kojoj državu od bankrota spašavaju samo finansijske inekcije Međunarodnog monetarnog fonda, a nakon  što su  mjesecima  javnosti državna predavanja o potrebi štednje i svim ostalim budžetskim korisnicima smanjivane plate, primanja i socijalna pomoć i izazvani masovni protesti.

"Ovakvo političko nasilje, bezobrazluk, licemjerstvo, pohlepa, otuđenost i socijalna neosjetljivost, moraju biti kažnjeni", poručuju iz CCI-ja.  

CCI poziva, prije svega, poslanike Predstavničkog doma da odbace ovaj prijedlog zakona, a sve stranke čiji su delegati učestvovali u donošenju ove skandalozne odluke da ih primjereno sankcionišu i onemoguće njihovo pojavljivanje na listama za predstojeće izbore. 

U protivnom CCI pozivaju građane da ne glasaju za stranke na čijim listama budu ovakvi kandidati. 

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta juče su većinom glasova odobrili  Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.
Delegati su odobrili i  amandman delegata Mike Lešića kojim se nalaže pravo na starosne penzije po prestanku mandata izabranih funkcionera-poslanika ako oni imaju najmanje 20 godina penzijskog staža i navršenih 50 godina života. 

Prijedlogom zakona takođe je predviđeno da članovima porodice umrlog korisnika ove penzije ostaje porodična penzija koja ne može preći iznos najviše penzije u FBiH.