BiH
0

Federalni parlament: Na dnevnom redu rezolucija o Srebrenici

FENA
Na prijedlog poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Predstavnički dom Federalnog parlamenta uvrstio je rezoluciju o Srebrenici u dnevni red svoje današnje prve redovne sjedice u novom mandatu koja se održava u Sarajevu.

Ova rezolucija nije bila najavljena ranije predloženim dnevnim redom, a još nije poznato ni kako će izgladati njen tekst jer u toku dana treba da bude izrađen i predložen poslanicima. Prema obraćanju šefa poslaničkog kluba SDP-a BiH Nermina Nikšića, treba da sadrži stav poslanika o problemima povratnika u Srebrenicu i smjernice za djelovanje federalnih vlasti u njihovom rješvanju.

Na zahtjev federalnog premijera Nedžada Brankovića, poslanici su u dnevni red ove sjednice naknadno uvrstili i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima demobilziranih boraca kojima treba omogućiti da i demobilizirani borci, povratnici u Republiku Srpsku (RS), uživaju prava definirana njime.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje 33 zakona i drugih akata koje su od 1999. do 2006. godine proglasili visoki predstavnici za BiH.

"Sve odluke kojima je visoki predstavnik djelovao umjesto domaćih organa vlasti na snazi su samo privremeno dok ih relevantni organi vlasti ne usvoje u istoj formi. Drugim riječima, zakoni ili drugi akti doneseni odlukom visokog predstavnika moraju biti usvojeni od relevantnog zakonodavnog tijela. Ukoliko se to ne učini, zakon ili drugi akt ne može naknadno biti izmijenjen, opozvan ili mijenjan na bilo koji drugi način", upozorio je danas u pismu poslanicima aktuelni visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

Ovo pismo, u kojem Schilling poziva poslanike da potvrde proglašene zakone i akte i da to učine što prije, kako bi se posvetili hitnom programu budućih reformi, izazvalo je polemike i nedoumice poslanika. Neki smatraju da puko prihvatanje odluka "koje je proglasio neko drugi" nije u skladu s Poslovnikom o radu Parlamenta, dok drugi ističu da ih - jednostavno - moraju usvojiti, a samo je pitanje da li će to učiniti u paketu ili pojedinačno.

Iako je ranije bilo predviđeno da se poslanici izjašnjavaju danas i o zakonu o pomilovanju čiji je predlagač poslanički klub Stranke demokratske akcije, ovaj zakon nije uvršten u dnevni red. Odlučeno je da se ubrzo, kao njegov predlagač, pojavi Federalna vlada.

Zakon o pomilovanju je već četvrti put u parlamentarnoj proceduri.