BiH
0

Federalna vlada vratila 140 miliona KM dugova bivših vlada

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Šta je od izbora 2010. godine uradila Vlada FBiH pod vodstvom SDP-a u ekonomiji, obrazovanju, pravdi, zdravstvu i socijalnoj politici nedovoljno se zna u javnosti, rečeno je na sjednici Savjeta za razvoj SDPBiH.

Govoreći o "Implementaciji SDP-ovih politika putem Vlade FBiH" premijer Federacije BiH i generalni sekretar SDPBiH Nermin Nikšić kazao je u uvodnom izlaganju na sjednici da je u razgovorima s građanima saznao da ne znaju šta je do sada urađeno u vezi s implementacijom spomenutih pet politika SDP-a.

"Aktuelna Vlada je već uspjela vratiti 140 miliona KM duga koji je ostao od prethodne vlade koju je vodila SDA. Zbog odgovornog ponašanja vraćeno je povjerenje međunarodnih finansijskih institucija koji Federalnu vladu smatraju za ozbiljne partnere. U provođenju SDP-ovih politika bilo je bolnih rezova. Ne treba se hvaliti time što smo smanjivali plaće, ali smo to morali jer smo zatekli ogromne dugove i da to nismo uradili već bismo bankrotirali", rekao je Nikšić.

Na sjednici Savjeta se razgovaralo o boračkim penzijama, odnosno o zakonu koji treba usvojiti.

Nikšić je kazao da možda novi zakon o boračkim penzijama donosi i određenu nepravdu, ali to je bolan rez koji se mora napraviti da bismo opstali i da svi koji imaju zakonsko pravo na penziju to dobiju, bez obzira na to kolika će biti njena visina.

Jedno od ključnih predizbornih obećanja SDP-a bilo je intezivan nastavak gradnje koridora 5-C.

"Obećanje smo ispunili, jer se u Federaciji BiH gradi 60 kilomatera autoputa. Od ovih 60 kilometara već je izgrađen dobar dio i to je više u odnosu na sve što su uradile protekle vlade, a bilo ih je mnogo i oni nas sada sprječavaju da uradimo što više raznim opstrukcijama", kazao je Nikšić.

Nema svrhe raditi posao koji nema smisla, izjavio je prije sjednice Savjeta, ministar pravde Vlade FBiH Zoran Mikulić.

"SDP je ušao u vlast da ostvari određene rezultate, a tu se nalazi i politika pravde. Poduzeli smo niz mjera i postigli zapažene rezultate u politici pravde. Ukoliko se ne može provesti ono što je urađeno zbog opstrukcija SDP-u nije stalo do bilo koje ministarske fotelje", rekao je Mikulić.