BiH
0

Federalna vlada razmatrala Regionalni projekat obnove Željeznica u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala je Izvještaj o statusu Regionalnog projekta obnove željeznica u BiH zaključno s 30. septembrom 2010. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Ukupna kreditna sredstva za projekat su osigurana u iznosu od 156 miliona eura putem EBRD-a i EIB-a. Sredstva su raspoređena između entitetskih željezničkih kompanija u omjeru 60 posto za Željeznice Federacije BiH i 40 posto za Željeznice RS-a.

Tim su projektom predviđeni remonti pruge na dionicama Čelebići-Čapljina i Jošavka-Doboj, nabavka i ugradnja signalne opreme, rehabilitacija napojnih podstanica i kontaktne mreže te obnova osnovne telekomunikacijske opreme.

Projekt se provodi putem Jedinice za provedbu u tri faze u čijem se izvještaju konstatira da je bilo problema i kašnjenja u izradi projektne dokumentacije koji su usporili planirano realiziranje.

Stoga, u narednom razdoblju treba učiniti dodatne napore da se provedba ubrza pri čemu je ključan ulazak u treću, odnosno posljednju fazu radova.

U tom je cilju već potpisan ugovor za remont pruge i okončana procedura konkursa za nabavku predviđene opreme.

Na taj je način angažirano 70 posto kreditnih sredstava što će dovesti do njihovog značajnijeg povlačenja iz dvije kreditne linije, stoji u Izvještaju.