BiH
0

Federalna vlada obustavila liječničke preglede i regrutaciju do 1. septembra

NINA
Vlada FBiH je u nastavku današnje 111. sjednice donijela zaključak kojim Federalnom ministarstvu odbrane daje saglasnost da kao privremenu mjeru obustavi sve aktivnosti u vezi s liječničkim pregledima i regrutacijom do 1. septembra 2005.

Nakon tog roka aktivnosti treba usuglasiti s rješenjima Komisije za reformu odbrane, a odgodom regrutacije će ujedno u federalnom proračunu biti ušteđeno oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

U FBiH se godišnje uvede u vojnu evidenciju, pozove na liječničke preglede ili regrutira oko 17.000 vojnih obveznika. Od tog broja desetak posto bude proglašeno ''nesposobnim za vojnu službu'', što znači da se na odsluženje roka uputi njih oko 15.000, kaže se u danas razmatranoj informaciji Federalnog ministarstva odbrane o regrutaciji za služenje vojnog roka u Vojsci FBiH.

I dok ranijih godina nije bilo problema s upućivanjem regruta na služenje vojnog roka, oni su nastali prošle godine nakon odluke Predsjedništva BiH o strukturi i veličini oružanih snaga BiH, kojom je za FBiH određen godišnji kontingent od 8.400 novaka.

Posljedica toga je stalno povećavanje broja regrutiranih kojih u FBiH trenutno ima 42.000. Ove godine je FMO planirao na liječničke preglede i regrutacije pozvati 16.700 obveznika, što znači da bi broj regrutiranih mogao dostići oko 57.000.

Uzimajući u obzir to, ali i odluku visokog predstavnika od 31. decembra 2004. kojom je Komisiji za reformu odbrane naloženo preispitivanje svrhe obaveznog služenja vojnog roka, Vlada Federacije BiH danas je donijela spomenuti zaključak.