BiH
0

Federalna uprava CZ Požar u općini Bosansko Grahovo pod kontrolom

FENA
Fahrudin Solak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Solak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na području Kantona 10 u općini Bosansko Grahovo požar je trenutno pod kontrolom.

Helikopter Oružanih snaga BiH koji je djelovao sinoć na terenu i jutros intervenira na požarištu, a na terenu je i 30 radnika "Šumarije", navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

U općini Glamoč tokom jučerašnjeg dana izbio je požar na pašnjaku Škadim (prostor između općina Glamoč i Kupres), koji su ugasili djelatnici "Šumarije".

U općini Drvar na deponiji izbio je požara u kom je izgorjela čuvarska kućica. Požar su ugasili djelatnici Općinske službe civilne zaštite Drvar.

U općini Livno pripadnici Vatrogasnog društva Livno ugasili su požar između rudnika Orguz i sela Orguz, gdje je gorjela trava.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je sedamnaest intervencija na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje i trava.

Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je osam intervencija na gašenju požara .

Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara u kojem je također gorjelo nisko rastinje i trava.

U općini Konjic u mjestu Živašnica gorjela je šuma. Brzom intervencijom vatrogasci su ugasili požarište.

Vatrogasna jedinica općine Stolac ugasila je požar u Orašlju - Rotimlja. Izgorjelo je 50 hektara niskog rastinja. U gašenju je sudjelovalo sedam vatrogasaca i dva vozila.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona u općini Široki Brijeg vatrogasci su tokom dana imali dvije intervencije - u mjestu Jare, gorjela je trava, nisko rastinje i manja površina smilja na plantaži u mjestu Knešpolje gorjela je trava i nisko rastinje.

U općini Ljubuški vatrogasci su tokom dana imali osam intervencija, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Grude vatrogasci su imali intervenciju u mjestu Tihaljina, izgorjelo je oko dva hektara trave, šume i niskog rastinja, a izgorjelo je i oko sto petogodišnjih stabala šipka. Vjerojatni uzrok požara je iskrenje s elektro mreže do kojeg je došlo kao posljedica jačeg vjetra, a što će se više znati nakon očevida kada se tlo ohladi.

Na području Unsko-sanskog kantona u općini Bihać Vatrogasna jedinica općine Bihać imala je intervenciju u mjestu Kamenica, gdje je gorjela trava.

Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju u mjestu Suvaja, gdje je gorjela trava.

U Općini Sanski Most Vatrogasna jedinica imala je dvije intervencije na gašenju trave u mjestima Hrustovo i Krkojevci.

Na području Srednjobosanskog kantona u općini Travnik Vatrogasna jedinica Travnik imala je četiri intervencije na gašenju požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Busovača Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na lokalitetu Kovačevac, gdje je gorjela borova kultura u državnom vlasništvu. Materijalna šteta neutvrđena, nema povrijeđenih. Požar je ugašen.

U općini Bugojno Vatrogasna jedinica općine imala je intervenciju na lokalitetu Obješenica, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Na području Zeničko-dobojskog kantona u gradu Zenica Profesionalna vatrogasna jedinica imala je je četiri intervencije na gašenju požara gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Kakanj Vatrogasna jedinica imala je četiri intervencije na gašenju požara.Požari su ugašeni.

U općini Visoko Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave na području naselja Novo Brdo, požar je ugašen.

Na području Kantona Sarajevo Profesionalna vatrogasna jedinica KS-a imala je četiri manje intervencije na gašenju požara: dvije intervencije na gašenju suhog rastinja i trave i dvije intervencije na gašenju smeća.

Na području Tuzlanskog kantona u gradu Tuzla jučer je VJ Tuzla imala dvije intervencije na gašenju požara i to u naselju Stupine gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i u naselju Gornji Čaklovići gdje je došlo do požara na privatnom stambenom objektu (kuća). Požari su lokalizirani i ugašeni.

U općini Lukavac jučer je VJ Lukavac je u tri navrata gasila požar na niskom rastinju i šumi ukupne površine cca 20 duluma u naselju Bokavići. Požar je lokaliziran i ugašen.

U općini Srebrenik VJ Srebrenik je jučer imala intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju i voćnjaku (višnjik) u naselju Krušik (Podorašje). Požar je lokaliziran i ugašen.