Operativni plan o postupanju
0

Federalna policija u borbi protiv huligana

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač održao je danas u Sarajevu radni sastanak s načelnicima Sektora uniformirane policije iz svih 11 uprava policije policijske strukture Federacije BiH.

Bez obzira na to što Federalna uprava policije nije direktno nadležna za oblast javnog reda i mira u Federaciji BiH, jer je to kategorija sigurnosti koja je u izvornoj nadležnosti kantona, na sastanku su razmatrana pitanja u vezi s održavanjem javnih skupova, s akcentom na sportske manifestacije i određene sigurnosne događaje, te negativna dešavanja u okviru tih događanja koja su ispoljena na prostoru Federacije BiH u zadnje vrijeme.

Cijeneći nadležnost i odgovornost policije u oblasti javnog reda i mira, direktor FUP-a donio je odluku o izradi Strateškog operativnog plana za postupanje policije u FBiH na sprječavanju nereda i osiguranju sportskih manifestacija na prostoru Federacije BiH.

Formiran je Tim za izradu Strateškog operativnog plana kojeg čine načelnici Sektora uniformirane policije, Federalne uprave policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačke županije, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, te MUP-a Tuzlanskog kantona.

Rok za izradu operativnog plana je 31. oktobar.

Upućena je i inicijativa ministru unutrašnjih poslova FBiH i ministru pravde FBiH za izradu i predlaganje zakona kojim bi se uredila oblast javnog reda i mira, osiguranje javnih skupova, sportskih manifestacija i suzbijanje pojave huliganstva u Federaciji BiH.