BiH
0

Federalna policija radi na slučaju otmice Jelavića

SRNA
Federalna policija na području opštine Rama provodi istragu u vezi otmice bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, potvrdio je Srni portparol Uprave policije Federacije BiH Robert Cvrtak.

"Provodimo aktivnosti u vezi sa tim slučajem, ali za sada ne mogu dati više podataka. Više informacija o tome vjerovatno će biti poznato sutra", rekao je Cvrtak.

Hrvatski mediji su nezvanično objavili da je u opštini Rama pretresena porodična kuća Vlade Ćorića, jednog od osumnjičenih za otmicu Jelavića, te da je u pretresu pronađen automobil "mercedes" u kojem je Jelavić prevezen preko granice. 
	
Iz zagrebačke Policijske uprave danas je potvrđeno da su u Zagrebu uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su povezane sa otmicom Jelavića, te da se kriminalistička obrada nastavlja.

Mediji su nezvanično objavili da je riječ o Mariju Miličeviću zvanom Baja i Vladi Ćoriću zvanom Barun, bivšim pripadnicima Kažnjeničke brigade Hrvatskog vijeća odbrane, kojom je komandovao Mladen Naletilić Tuta.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH, Jelavić, kidnapovan je u srijedu, 8. aprila, poslijepodne ispred hotela "Internacional", koji se nalazi nedaleko od njegovog stana u Zagrebu.

Jelavić je u četvrtak oko 22.00 časa sam došao u sjedište zagrebačke policije, gdje je sa njim obavljen informativni razgovor. 
On tvrdi da je pobjegao otmičarima zahvaljujući njihovoj nesmotrenosti, dodavši da su ga držali na području Rame u BiH i da je riječ o pripadnicima dijela zagrebačkog kriminalnog miljea.

U BiH Jelavića čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke u periodu od 1998. do 2001. godine, a prema prvoj presudi, koju je u julu 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na deset godina zatvora.

Jelavić se nakon dolaska u Hrvatsku potpuno povukao iz javnog i političkog života, a krio se na tajnoj lokaciji zbog straha da bi ga bošnjačke tajne službe mogle oteti i odvesti na suđenje u Sarajevo.