BiH
8

Federalna ministrica okoliša i turizma Đapo: Goražde svijetli primjer realizacije projekata

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalna ministrica za okoliš i turizam Edita Đapo tokom posjete BPK Goražde sa kantonalnim zvaničnicima razgovarala je o aktuelnim projektima iz oblasti energetske efikasnosti, a posebna pažnja, prema najavama, bit će posvećena unaprijeđenju turizma. Predstavljeni su planovi u ovoj oblasti koji će zahtijevati podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ali i drugih, viših nivoa vlasti.

Đapo je ocjenila da je Goražde svijetli primjer realizacije projekata u oblasti energetske efikasnosti koje je u velikoj mjeri podržao i UNDP kroz svoj program. Naime, već su urađene tople fasade na nekoliko škola i policijskih stanica u BPK Goražde.

"Ti projekti se obično finansiraju preko Fonda za zaštitu okoliša i Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Ti su projekti otvoreni tokom čitave godine, tako, ako postoje još neke institucije koje bi se mogle utopliti, ja sam ministrima rekla da uvijek mogu aplicirati", izjavila je Đapo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Poseban akcenat stavljen je na projekat koji se realizuje na objektu Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" koju je posjetila. Federalna ministrica obišla je i turistički kompleks Bijele vode te istakla kako BPK Goražde obiluje prirodnim ljepotama koje su posebno pogodne za razvoj lovnog turizma, ali i potencijale rijeke Drine i mogućnost organizovanja splavarenja.