Sindikati se ne šale
0

Federaciji prijete socijalni nemiri

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH (FBiH) trebalo bi da se povuče s političke scene i vlast prepusti nekom drugom, jer je očigledno da nema rješenje za nagomilane probleme i sve veću ekonomsku krizu, posebno sada kada je javna potrošnja dostigla nesnošljive razmjere - poruka je sindikata u FBiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber rekao je da posljedice loše politike federalne Vlade najviše snose radnici u FBiH i dodao da bi zbog toga mogli uslijediti i socijalni nemiri.

"Nezadovoljni smo prevelikom javnom potrošnjom, koja je daleko iznad realnih mogućnosti. Očekujemo ozbiljne reforme i štednju u svim segmentima. Na taj način, budžet, koji je takav kakav jeste, mogao bi da bude doveden u normalne okvire. Ukoliko to izostane, a sve se ne dovede u podnošljive okvire, logično je da će uslijediti socijalni nemiri", rekao je Biber, prenosi "Fokus".

Sindikalci poručuju da je Budžet FBiH u totalnom rasulu, da se za privredu ne izdvaja ništa, a kada se i pokušaju riješiti problemi, odgovornost se prebacuje s kantonalnog nivoa na entitetski i obrnuto.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Šaban Kadrić smatra da Vlada FBiH u ovoj situaciji nema rješenje za ogromne probleme u privredi, industriji i socijalnom sektoru.

"Ukoliko ne mogu da nađu rješenje, poštenije bi bilo da se spakuju i drugima prepuste da pokušaju da rade na tome. Javna potrošnja u FBiH u potpunoj je nesrazmjeri. Vlada je neefikasna, kao i kompletna državna administracija. Javna potrošnja treba da se preusmjeri na proizvodni i socijalni sektor", ističe Kadrić.