Anketa među građanima
0

Federacija za, Republika Srpska protiv NATO-a

Sarajevo-x.com
Najveći procenat stanovnika Federacije BiH (76 posto) smatra da Bosna i Hercegovina treba pristupiti NATO savezu, dok se tome protivi 8,5 posto građana ovog entiteta. Odgovor "ne znam" dalo je 12,5 posto ispitanika, rezultati su istraživanja koje je provela agencija Prime Communications.

Ukupno je ispitano 600 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Muškarci u FBiH (80,7 posto) se više zalažu za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, u odnosu na žene (71,1 posto), dok je među ženama prisutnija nedoumica kod ovog pitanja.

Za razliku od Federacije, u Republici Srpskoj većina građana se protivi ulasku BiH u NATO. Od anketiranih 850 građana RS, njih 47 posto je protiv toga.

Podršku za ulazak BiH u NATO dalo je 22,9 posto ispitanika, neodlučno ih je 23,5 odsto, dok je 6,6 posto odbilo da se izjasni.

Prema spolnoj pripadnosti anketiranih, žene u RS-u se manje protive ulasku BiH u NATO od muškaraca, dok veći broj žena nije znao odgovoriti na to pitanje.

Istraživanje je provedeno od 20. do 28. februara. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 4 posto). Svi ispitanici su stariji od 18 godina.