Vjekoslav Bevanda
0

"Federacija nije ispunila četiri strukturalne odrednice iz pisma namjere"

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Dopremijer Federacije BiH i ministar finansija u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas tokom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH da je na Fiskalnom vijeću BiH otprilike definiran sadržaj pisma namjere za stand-by aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF), ali i da je konstatirano da FBiH nije ispunila četiri strukturalne odrednice.

U pitanju su obaveze usvajanja federalnog zakona o platama u organima vlasti, izvještaj o efektima revizije određenih davanja iz budžeta te početak reforme penzionog sistema, redefinicija sistema beneficiranih penzija, koji će ponovno biti sadržani u pismu namjere.

Bevanda je novinarima u Parlamentu kazao i da je "urađen prijedlog zakona o platama", da su utvrđene "njegove financijske implikacije" te "izračunata osnovica za obračun plata koja treba biti donesena osam dana nakon usvajanja zakona".

"Predugo traje trakavica u vezi s ovim zakonom", dodao je potom.

Očigledno je da on neće bit usvojen do 31. maja mada na rokovima neće biti insistirano, po ministrovoj izjavi.

Bevanda, međutim, upozorava da postoje brojna potraživanja za sredstva MMF-a, Evropske komisije (EC) i Svjetske banke (WB) te izražava bojazan da bi ovaj novac, potreban BiH, mogao biti "alociran na druga mjesta", što bi uzrokovalo velike probleme.

Federalni ministar finansija kaže dalje da su u toku pregovori sa sindikatima, ali da aranžman ugrožava nesaradnja kantona koji moraju provesti sve mjere koje provodi i FBiH.

Svi kantoni moraju donijeti zakone o uštedama, izvršiti smanjenje stavke vezane za plate i zaustaviti povećanja, naveo je Bevanda.