Muris Srkalović
0

Federacija nema novca da isplati staru deviznu štednju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Potpredsjednik Udruženja starih deviznih štediša i glavni koordinator udruženja deviznih štediša u BiH Muris Srkalović ocijenio je danas u Sarajevu da Vlada Federacije BiH nema para da isplati staru deviznu štednju.

Po njegovim riječima, izgleda da je Vlada FBiH iscrpila budžetska sredstva smirujući bunt boračke populacije, tako da nema sredstava za izmirenje ostalih obaveza, a to najviše pogađa civilne žrtve rata i stare devizne štediše.

On dalje navodi da državni Zakon o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje nije najbolji i da dovodi štediše u konfuziju, posebno jer ne izvršava presudu bivše Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH, koju je potvrdio i sam Ustavni sud BiH u presudi po apelaciji Nikole Špirića.

Srkalović naglašava i da je parlament BiH još 2005. godine donio Zakon o zaduženju, dugu i garancijama BiH. U tom zakonu se decidirano kaže da su vanjski i unutarnji dug BiH u jednakom rangu i da su prioritet pri isplaćivanju.

Prema ovom zakonu, država ima moć da ako je jedan entitet, ili Distrik Brčko, zadužen da vraća finansijska sredstva, jer se država uime njega zadužila, od drugog entiteta ili Distrikta Brčko zatraži da pomognu u izmirenju unutarnjeg duga na osnovu pozajmice.

Srkalović navodi da su posljednje odluke Vlade FBiH o staroj deviznoj štednji rezultat toga što je Vlada pritisnuta odlukama Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i "ucjenom" Evropske unije, koja je vraćanje devizne štednje stavila kao jedan od uvjeta za približavanje EU.