BiH
0

Federacija i dalje bez institucije pomilovanja kažnjenika

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u današnjem nastavku četvrte redovne sjednice u Sarajevu nije dao većinsku podršku Prijedlogu zakona o pomilovanju u FBiH koji je u parlamentranu proceduru uputila Federalna vlada.

Prethodno je 13. jula federalni Dom naroda odbacio drugu varijantu istoimenog zakona, a njen predlagač je poslanički Klub Stranke demokratske akcije (SDA).

Zakonom koji je predlagala SDA propisivano je da pomilovanje u Federaciji može u određenim slučajevima izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, ali samo osuđenicima kojima je presudu izrekao neki od sudova s federalnom jurisdikcijom. Time se ne želi dirati u nadležnosti države BiH, obrazloženo je pritom iz poslaničkih krugova ove stranke.

Vladinim tekstom, pak, otvara se mogućnost da predsjednik FBiH izrekne pomilovanje i osuđenicima kojima je presudu izrekao Sud BiH, a za djela regulirana federalnim krivičnim zakonodavstvom.

Federalni zakon o pomilovanju je već dugo u parlamentarnoj proceduri bez konačnog ishoda. Prethodno je visoki predstavnik za BiH 2005. godine suspendovao instituciju pomilovanja u Federaciji i naložio institucijama u BiH da donesu zakone iz ove oblasti.

Na nivou države BiH donesen je decembra iste godine.

Poslanički klub SDA u Federalnom parlamentu tvrdi da je njen tekst, koji je 13. jula odbacio Dom naroda, usklađen s ovim državnim zakonom, a Federalna vlada da je njeno rješenje potpuno u skladu s federalnim Ustavom.

Nijedna od ovih dviju varijantni nije dozvoljavala pomilovanje počioniocima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Danas je uz Vladinu varijantu uložen i amandman Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović. Mada su ga danas prihvatili poslanici većinom glasova prije izjašnjavanja o zakonu u cjelini, amandman nije postao obavezan propis jer nije odobren cjelokupni zakon.

Prema tom amandmanu, BPS je predlagala da pomilovanje ne mogu dobiti ni počinioci krivičnih djela ubistva počinjenog pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubistva iz rasnih, narodnosnih i vjerskih pobuda, ubistva iz koristoljublja, zatim radi prikrivanja drugog krivičnog djela, ubistva iz bezobzirne osvete ili drugih niskih pobuda, ubistva službene ili vojne osobe pri obavljanju službene dužnosti.

Pomilovanje se, prema ovom tekstu BPS-a, nije moglo dati ni počiniocima krivičnog djela terorizma, uzimanja talaca, silovanja, spolnog odnosa s nemoćnom osobom i spolnog odnosa s djetetom, počiniocima razbojničke krađe, razbojništva, trgovine drogom, zatim za krivična djela posjedovanja i omogućavanja uživanja droga i za krivična djela sprječavanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba prije nego što kažnjenik izdrži polovinu izrečene kazne.