Bez strateškog plana
0

Federacija BiH kočnica za 80 miliona eura

SRNA
U Federaciji BiH, za razliku od Republike Srpske, još nije donesen strateški plan ruralnog razvoja, bez kojeg nije moguće izraditi program razvoja sela na nivou BiH, odnosno povući sredstva iz fondova EU u iznosu od oko 80 miliona eura.

"Strateški plan ruralnog razvoja na nivou BiH treba da bude okvir na osnovu čega bi trebalo da budu definisani načini povlačenja sredstava iz EU fondova. BiH je na raspolaganju od sljedeće godine oko 80 miliona eura za seoski razvoj", naglasio je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Bojan Kecman za sutrašnji broj "Nezavisnih novina".

On je podsjetio da je u RS još u novembru prošle godine donesen Strateški plan seoskog razvoja.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je rečeno da je FBiH donijela dokument Osnove strategije ruralnog razvoja, koji predstavlja tek polaznu tačku u procesu izrade strateškog plana. Također, urađen je i Komunikacijski plan za izradu strategije ruralnog razvoja FBiH, kojim su detaljnije utvrđeni zadaci i aktivnosti aktera u procesu donošenja strateškog plana.

"Propisana je izrada strateškog plana ruralnog razvoja BiH koji treba biti osnov za usmjeravanje svih planova i programa seoskog razvoja donesenih na svim razinama vlasti u BiH. Formirane su radne grupe, ali sve ostale aktivnosti su u zastoju, što je za sve nas otežavajuća okolnost", kažu u federalnom ministarstvu.

U Odsjeku za ruralni razvoj pri Sektoru za poljoprivrednu politiku i međunarodnu saradnju ovog ministarstva uvjeravaju da će Ministarstvo ispoštovati sve obaveze i rokove koje ima u procesu integracija u EU.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić smatra da je BiH neophodan ozbiljniji pristup ruralnom razvoju. "Mi smo daleko od toga da možemo povući sredstva iz fondova EU za ruralni razvoj. EU je, što se tiče njenih uslova za povlačenje novca, jasna, a mi znamo kako je situacija u BiH teška kada je u pitanju poljoprivreda", naveo je Pejić.
Prema njegovim riječima, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH ovom udruženju su ranije tvrdili da su "napredniji" od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. "Međutim, mi vidimo da to nije tačno, ne samo kada je u pitanju usvajanje ove strategije za ruralni razvoj, već kad su u pitanju i druge oblasti iz sfere poljoprivrede", naglašava predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac ranije je izjavio da poljoprivreda u BiH "tapka u mjestu" zbog FBiH, naglasivpi da je RS ispunila sve najvažnije uslove za pristup fondovima EU.