BiH
0

Federacija BiH ima najmanju stopu izdvajanja za nauku u regionu

FENA
Na šestoj sjednici Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojom je predsjedavao Rusmir Mesihović, održanoj jučer, razmatran je Nacrt budžeta Federacije BiH za 2008., saopćeno je danas iz ovog odbora.

Sjdnica je održana u prisustvu predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva finansija, uz poseban osvrt na resore koje ovaj odbor pokriva.

Kod razmatranja transfera za kulturu i sport, članovi Odbora nisu imali načelnih primjedbi, osim zahtjeva da Odbor bude informiran o utrošku planiranih iznosa i o kriterijima za odabir programa i projekata u kulturi i sportu koji će se sufinansirati iz budžeta FBiH za 2008. godinu.

Ponovo je zahtijevano da se pokrene izdavanje tri referetna časopisa u kojima će naučne i stručne osobe objavljivati svoje radove.

Kod razmatranja transfera u Nacrtu budžeta FBiH za 2008. godinu za obrazovanje i nauku, članovi Odbora su vodili širu raspravu.

Transfer za nauku od značaja za Federaciju i transfer za institucije nauke od značaja za Federaciju od 3.336.800 KM je evidentno nizak. Kao što je poznato Federacija BiH ima najmanju stopu izdvajanja za nauku od svih zemalja u okruženju (planirano je u Nacrtu budžeta za 2008. godinu 0,19 posto).

Poznato je da tek razvojem nauke Federacija može postići pozitivne rezultate i u drugim oblastima, te stoga Odbor traži da se transfer za nauku poveća na 0,5 posto od budžeta za narednu godinu. Pošto se nauka može finansirati i iz drugih izvora, potrebno je da Ministarstvo kulture i sporta sačini programe finansiranja za nauku.

Kao što je poznato u toku je reforma obrazovnog sistema u Federaciji BiH. Potpisana je Deklaracija o pristupanju Bolonjskom procesu. Međutim, Federacija BiH je na dnu ljestvice kod implementacije "Bolonje", a u Nacrtu budžeta za 2008. godinu nije ništa planirano, te stoga Odbor traži za Transfer provođenja Bolonjskog procesa 2.000.000 KM.

U ekonomskom kodu 614100 - Transver za udžbenike osnovnog obrazovanja, u visini od 8.000.000 KM, Odbor zahtijeva da utrošak ovih iznosa bude pravovremen, te da ti udžbenici budu jednoobrazni, s istom nastavnom jezgrom i od kompetentnih autora i recenzenata.

Uz ugradnju ovih sugestija, Nacrt budžeta može poslužiti predlagaču kao osnova za Prijedlog budžeta za 2008. godinu.

Na sjednici je postavljen upit šta je s projektima finansiranja investicija u visokom obrazovanju iz novca privatizacije.

U Zeničko-dobojskom kantonu prijavljeno je 17 projekata, ali se o njihovoj "sudbini" ništa ne zna.