BiH
0

Federacija BiH dobila novu Vladu

FENA
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Federacija BiH dobila je danas Vladu nakon pola godine od općih izbora u BiH. Imenovanje Vlade potvrdio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu sa 64 poslanička glasa za, 16 protiv i četiri uzdržana glasa.

Novoimenovani premijer Federacije BiH je Nedžad Branković (SDA). Njegovi zamjenici su Vjekoslav Bevanda, ujedno ministar finansija, ekspertni kandidat predložen od Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) i Gavrilo Grahovac (Stranka za BiH) ujedno ministar kulture i sporta u novoj Vladi.

Novoimenovana ministrica obrazovanja je Meliha Alić (SBiH), ministar pravde je Feliks Vidović (HDZBiH) a ministar izbjeglica Edin Mušić (SDA).

Vahid Hećo iz (SBiH) je ministar energije, rudarstva i industrije, Nail Šećkanović iz (SDA) je ministar prometa i komunikacija, a ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević (HDZ 1990).

Ministar za boračka pitanja je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) ministar zdravstva, a Desnica Radivojević (SDA) novoimenovani ministar trgovine.

Salko Obhođaš (SDA) je ministar u resoru prostornog uređenja, Velimir Kunić (SNSD) ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Nevenko Herceg (HDZBiH) ministar okoliša i turizma, a Damir Ljubić (HDZ 1990) je ministar u novoj vladi poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar unutrašnjih poslova u novoj Federalnoj vladi je Muhidih Alić (SBiH).

Članovi nove Vlade položili su zakletvu pred poslanicima Predstavničkog doma.