Formalno proglašenje
0

Federacija BiH danas dobija novog premijera

FENA
Imenovanje novog premijera Federacije Bosne i Hercegovine očekuje se danas na sjednici Predstavničkog doma Federalanog parlamenta kao tijela koje ima ustavno ovlaštenje i bez čije saglasnosti imenovanje nije moguće iako su predsjednica Federacije Borjana Krišto i potpredsjednici Spomenka Mičić i Mirsad Kebo potpisali već odluku o imenovanju.

Predsjedavajući Safet Softić sazvao je u Sarajevu vanrednu sjednicu Predstavničkog doma čim su Krišto, Mičić i Kebo potpisali protekle sedmice odluku da za novog federalnog premijera bude imenovan Mustafa Mujezinović, nekadašnji guverner Kantona Sarajevo i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji.

Istovremeno je predsjednica Krišto potpisala da prihvata ostavku dosadašnjeg premjera Nedžada Brankovića.

Mustafu Mujezinovića je na upražnjeno mjesto kandidirala vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) nakon što je 26. maja dosadašnji premijer, također njen kadar, najavio neopozivu ostavku tokom Petog kongresa te stranke u Sarajevu u momentu kad je postalo jasno da će Sulejman Tihić ponovno biti izabran za predsjednika SDA, odnosno da će u izbornoj trci za tu čelnu stranačku poziciju pobijediti Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića.

Sulejman Tihić je i prije kongresa tražio da se Branković povuče kad su u javnosti postali aktuelni optužnica protiv njega i navodi o nezakonitom sticanju stana, a već tokom kongresa nezvanično je komentirano da je Branković primoran na ostavku upravo zbog Tihićevog ponovnog imenovanja na najuticajniju poziciju u vladajućoj stranci.

Dan nakon tog događaja, i službeno je potvrđeno da Nedžad Branković podnosi neopozivu ostavku, a SDA je nakon izvjesnog vremena kandidirala Mustafu Mujezinovića.

Da bi on ili bilo ko drugi postao premijer, imenovanje mora da potvrdi Predstavnički dom Federalnog parlamenta većinom glasova poslanika.

Prema službenoj najavi, današnja sjednica na kojoj predstoji ovo poslaničko izjašnjavanje treba da počne u 11 sati.