BiH
14

Februarsko proljeće prekinulo zimski san medvjeda

FENA
Neuobičajeno visoke temperature tokom prošlog i ovog mjeseca "zbunile" su prirodu koja je počela da se ponaša kao da je proljeće. Tako se i medvjed probudio iz zimskog sna i krenuo u "proljetnu šetnju", a reporterka Agencije FENA zabilježila je dokaze u snijegu.
Foto: FENA
Foto: FENA

Grupa planinara koja je u subotu krenula s Vučje Luke na planinu Ozren iznad Ilijaša (najviši vrh 1.452 metra nadmorske visine) susrela je na pola puta koji vodi kroz šumu na lokalitetu Karaula grupu lovaca koji su ih upozorili da se medvjedica s mladunčadima šeta tim područjem. I samo nekoliko desetina metara na putu su bili tragovi velikih i malih medveđih šapa.

Po onoj narodnoj da "ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijerka pokaže trag", i šape medvjeda su u subotu na planini Ozren iznad Ilijaša bile jasan dokaz da je zimski san medvjeda (hibernacija koja počinje u kasnu jesen i traje do proljeća) prekinut izuzetno visokim februarskim temperaturama.

Da je proljeće stiglo u februaru potvrđuje i cvat mnogih biljaka. U Sarajevu ispred Zemaljskog muzeja kamera Fene zabilježila je cvjetni tepih "satkan" od kaćuna.

Foto: FENA
Foto: FENA

Jagorčevine na obalama Miljacke su poodavno iscvjetale, a i ukrasni grm forsitia se okitio žutim cvjetovima.

Zenica je jučer bila najtopliji grad u Evropi s 24,5 stepeni Celzijusa, a Banja Luka na petom mjestu s 23,4 stepena, što je natprosječno toplo za ovo doba godine.

Od prošlog vikenda planinarski dom na Ozrenu je stalno otvoren za posjetioce. Njime gazduje sarajevsko Planinarsko društvo Igman s Vratnika.

Objekt sadašnjeg planinarskog doma, koji je sagradila prije više od 115 godina austrougarska vojska kao kasarnu, je jedan od najstarijih planinarskih domova u BiH i šire. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio je žandarmerijska stanica, a planinarski dom postao je pedesetih godina prošlog stoljeća.

Foto: FENA
Foto: FENA

Tokom posljednjeg rata u objektu planinarskog doma na Ozrenu bili su smješteni pripadnici SFOR-a. Planinarsko društvo "Igman" je u posljednje dvije-tri godine obnovilo dom i markiralo planinarske staze iz pravca Srednjeg i Vučije Luke te prokrčilo stazu do vrha Ozrena, s kojeg se pruža pogled na predio širok desetinama kilometara unaokolo. Vide se vrhovi Romanije, Nišićka visorovan, Bukovik...