BiH
0

FBiH: Zdravstveni radnici najavili generalni štrajk za 16. april

FENA
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH najavio je danas da će uposlenici 88 javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH 16. aprila stupiti u generalni štrajk i upozorili da će on trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Na današnjoj pres-konferenciji Sindikata istaknuto je da je glavni zahtjev uposlenika u zdravstvu potpuno usaglašavanje odredbi Građanskog kolektivnog ugovora s Općim kolektivnim ugovorom, što bi omogućilo jednak tretman za sve uposlenike u zdravstvu na području FBiH i podizanje nivoa usluga u oblasti zdravstva.

Istaknuto je da je za dobar kvalitet rada u zdravstvu neophodan adekvatan materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu i upozoreno da je neophodno pokrenuti i korjenite reforme u zdravstvu FBiH.

Novinarima je kazano i to da je Nezavinski strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, u cilju rješavanja problema, u svakom momentu spreman sjesti za pregovarački sto i otvoreno i konstruktivno razgovarati s nadležnim vladajućim strukturama.

Uposlenici u oblasti zdravstva, potpisnici Odluke o stupanju u generalni štrajk, na dan štrajka bit će na svojim radnim mjestima, a zdravstvenu zaštitu pružat će u hitnim slučajevima.

Odluku o stupanju u generalni štrajk zdravstvenih radnika u FBiH potvrdila je 21.000 članova Sindikata u oktobru 2006., a termin za generalni štrajk ovisio je od formiranja novog saziva Federalne vlade.