Zbog smanjenja penzija
1

FBiH: Vojni penzioneri najavili proteste za 20. septembar

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor (UO) Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH donio je Odluku da organizira proteste vojnih penzionera, čije je održavanje planirano za 20. septembra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Ovo je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja, istaknuvši da je povod za održavanje protesta Odluka Vlade FBiH na temelju koje je Federalni zavod PIO/MIO za 15 posto umanjio penzije svim vojnim penzionerima koji su penziju stekli po federalnim propisima.

Harbinja, nadalje, navodi da se radi o nezakoitoj odluci, s obzirom na to da su prestankom primjene Zakona o uštedama 1. jula prestali i razlozi za smanjivanje penzija od 15 posto penzionerima boračke populacije.

Pojašnjava da se spomenutom Vladinom odlukom uvodi isplatni koeficijent 1,485 za sve penzionere boračke populacije koji su otišli u penziju po boračkim federalnim propisima, te da su pripadnici ove populacije diskriminirani u odnosu na ostale penzionere i druge budžetske korisnike.

Na upit o tome koji su to uvjeti da se od protesta odustane, Harbinja navodi da je to poništenje spomenute odluke Vlade FBiH koja se odnosi na utvrđivanje isplatnog koeficijenta penzionerima boračke populacije, te rješavanje stambenih problema ove populacije, koja se oslanja na stambeni fond prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane.

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH podsjeća da su s Odlukom UO ovog udruženja saglasna i brojna druga boračka udruženja koja u svom sastavu imaju vojne penzionere.

Po njegovim riječima, o organiziranju protesta već je obaviješten MUP Kantona Sarajevo, a sastanak predstavnika boračkih udruženja u vezi s finaliziranjem započetih aktivnosti zakazan je za 18. septembra.