BiH
0

FBiH: Uveden novi način komuniciranja vladinih dužnosnika s novinarima

FENA
Na inicijativu premijera FBiH Nedžada Brankovića, u Federalnoj vladi od danas je uveden novi način komuniciranja dužnosnika s novinarima. Svakog četvrtka, poslije redovne pres-konferencije nakon sjednice Vlade, novinari će imati na raspolaganju sat vremena za postavljanje pitanja po svom nahođenju premijeru ili njegovim zamjenicima.

Danas su premijera Brankovića pitali između ostalog kada će Vlada podnijeti prijedlog svog programa rada Federalnom parlamentu.

Prema planovima najavljenim na samom početku mandata aktuelne nove Federalne vlade to će se desiti krajem aprila ili eventualno sedmicu dana kasnije, odgovorio je.

Jendo od pitanja odnosilo se na preduzeće „Krivaja“ u Zavidovićima, ali u kontekstu prošlosedmične izjave resornog federalnog ministra Vahida Heće da će tamošnja situacija zahtijevati možda posebnu vanrednu sjednicu Vlade. Branković je kazao da će sutra razgovarati s Hećom. Ako on (Hećo) predloži vanrednu sjednicu bit će održana.

Na pitanje o štrajku zdravstvenih radnika, Branković je rekao da Vlada, iako nije poslodavac korespondira u ovom segmentu te da u kantonima u FBiH treba da bude verificiran prijedlog novog kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva. Štrajk će trajati za to vrijeme.

Na novinarska pitanja vezana za privatizaciju državnog kapitala, Branković je odgovorio da će se Vlada već do kraja juna i u tom smislu obratiti Parlamentu s prijedlozima šta privatizirati, a šta ne. Pritom, cilj ne smije biti „prodaja radi prodaje“ već osmišljeni planovi o tome kako upotrijebiti novac za projekte od iznimnog značaja za Federaciju, kao što su, naprimjer, putne komunikacije. Samo za put Sarajevo - Tuzla, koji je sada u takvom stanju da se vozila „provlače“ njime, treba oko 600 miliona KM, kazao je premijer.