BiH
0

FBiH: U parlamentarnoj proceduri zakon o produženju roka otkupnine stanova certifikatima

FENA
U Federaciji Bosne i Hercegovine u parlamentarnoj proceduri je prijedlog zakona o produžavanju za dvije godine roka u kojem certifikatima mogu biti otkupljeni stanovi na kojima postoji stanarsko pravo.

Riječ je zapravo o izmjeni aktuelnog zakona u kojem stoji da je krajnji rok za otkup stanova na ovaj način 30. juni 2007. U izmijenjenom zakonu predloženo je produženje roka za otkup certifikatima do 30. juna 2009.

Zvanični naziv teksta koji je upućen u Parlament je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije. Iz Federalne vlade je upućen s prijedlogom da ga poslanici razmatraju po skraćenom postupku.

Produženjem roka za otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo, isteklog 30. juna ove godine, propisuje se važenje certifikata kao platežnog sredstva jer privatizacija još nije okončana, obrazložila je Vlada.

Veliko je interesovanje građana za produženje roka i većeg broja pravnih lica kod kojih je u toku procedura povrata i dodjele stanova, propisana Zakonom o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Ostavljena je mogućnost da jedna kategorija zaposlenika koji imaju stanarsko pravo otkupiti stan certifikatima, obrazložila je Vlada.

Izmjenama aktuelnog zakona žele se stvoriti zakonski preduvjeti za uspješno okončanje procesa privatizacije ovih stanova, obrazložila je Federalna vlada.