BiH
0

FBiH se zadužuje 80 miliona eura za nastavak izgradnje koridora 5C

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta Koridora 5C u iznosu od 80.000.000 eura.

Ova sredstva će biti korištena za poddionice autoceste Buna - Počitelj, Donja Gračanica - Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče.

Rok otplate zajma je jedanaest godina, s četverogodišnjim grace periodom. Sredstva će na kreditnom osnovu biti prenesena na JP Autoceste Federacije BiH d.d. Mostar kao krajnjem korisniku i dužniku.

Danas je data i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, za čije potpisivanje je ovlašten federalna ministrica finansija, kao i za zaključivanje i usaglašavanje odgovarajućeg podugovora o između Federacije BiH i Autocesta FBiH.

Dužina poddionice Buna - Počitelj je 7,2 kilometara. Ona počinje pratećim uslužnim objektom Rotimski potok, nastavlja prema Počitelju i završava neposredno prije petlje Počitelj. Pomoćni uslužni objekt Rotimski most je pozicioniran 4,2 kilometara južno od Hodbine, neposredno nakon natputnjaka Stanojevići i obostrano je odmorište, u sklopu kojeg su predviđeni benzinska stanica i restoran.

Poddionica Klopče - Zenica Sjever (ulaz u tunel Zenica) je nastavak dionice Drivuša - Klopče i nadovezuje se na prethodnu u zoni vijadukta Perin Han. Putem četiri vijadukta i dva tunela (Ričice i Pečuj) ulazi se u područje naselja Donja Gračanica.

Nakon tunela Pečuj trasa vijaduktom prolazi preko naseljenog mjesta, ulazi u novi tunel, te preko kružnog raskršća, odnosno petlje Donja Gračanica, dva vijadukta i tunela Vraca, završava neposredno pred ulazom u tunel Zenica. Ukupna dužina ove poddionice je 9,8 kilometara, saopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH.