BiH
0

FBiH Parlament: Entitetsko glasanje - glavni problem u ponuđenim ustavnim amandmanima

FENA
Zadržavanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istaknuto je kao glavni problem u ponuđenim amandmanima na Ustav BiH tokom javne rasprave koju je Ustavna komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta organizirala u Sarajevu s predstavnicima 17 parlamentarnih stranaka.

Model entitetskog glasanja moguće je otkloniti jer važeći Ustav dozvoljava sopstvenu promjenu voljom dvije trećine poslanika u Predstavničkom domu državnog parlamenta. U konkretnom slučaju, dvije trećine poslanika tog doma mogu izglasati ukidanje odredbe o entitetskom izjašnjavanju, izjavio je tokom javne rasprave član Ustavne komisije Federalnog parlamenta prof.dr. Omer Ibrahimagić.

Govoreći u cjelini o aktuelnim amandmanima na Ustav BiH, on je kazao da bi ih ipak - kao građanin - podržao. Uostalom, «Bosna će biti uređena kako budu htjele Amerika i Evropa», smatra Ibrahimagić.

«Ulaskom u Evropsku uniju, primjenjivat će se njihova pravila, a njima se ne žuri nego nama», dodao je on.

Poslanik Hrvatske seljačke stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamneta Ante Čolak smatra da su i ovog puta promjene u BiH inicirali vanjski, a ne unutrašnji razlozi. Prema njegovom mišljenju, aktuelne promjene Ustava BiH su svojevrsni pritisak zbog potrebe uređenja prilika u regionu i nisu bazirane na potrebama građana BiH.

«Prije pola godine niste smjeli ni spomenuti ustavne promjene, a sad se odjednom žuri. Osim toga, mijenjamo ovlasti države o kojoj odlučuju entiteti», izjavio je Čolak, misleći pritom i on na spomenuto entitetsko glasanje. Tim načinom posebno su oštećeni bosanskohercegovački Hrvati, smatra on.

Ivan Madunić, predsjedavajući Kluba federalnih poslanika Koalicije Hrvatska demokratska zajednica-Hrvatski demokršćani-Hrvatska narodna zajednica, smatra također da je entitetsko odlučivanje u Predstavničkom domu pogubno za Hrvate.

«Žalostan sam da mi u BiH nemamo snage sjesti i napisati novi narodni ustav, pa ga prihvatiti našom voljom, a ne 'zavrtanjem ruku'», riječi su Ivana Madunića.

Njegov stranački kolega u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mile Lasić izjavio je danas da se osjeća prevarenim jer je kao jedan od sudionika početnih razgovora predstavnika osam političkih stranaka duboko vjerovao da će u prvoj fazi ustavnih promjena biti riješen problem entiteta. Međutim, taj problem, iako kandidovan, «nestao» je i ostavljen za drugu fazu, kazao je Lasić.

Ismet Briga, predstavnik Kluba poslanika Stranke za BiH, kazao je da ta stranka apsolutno ne može podržati entitetsko glasanje u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

«Nakon deset godina od Daytona, očekivali smo temeljne korake na ustavnim promjenama koji bi se ubuduće mogli nadograđivati», kazao je Briga.

I predstavnici Bosanske stranke izjasnili su se tokom današnje javne rasprave protiv entitetskog glasanja u Predstavničkom domu državnog parlamenta, dok je Mehmed Nurkanović, poslanik Stranke penzionera FBiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, kazao da ponuđeni amandmani na Ustav ipak predstavljaju korak naprijed u odnosu na dosadašnje stanje, mada ta stranka preferira regionalnu organizaciju države BiH.

«Insisitiramo na drugoj fazi ustavnih promjena», kazao je Nurkanović i dodao da prvenstveno pritom misli na bržu reorganizaciju kad su u pitanju entiteti.

Jakob Finci, član Ustavne komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da su ponuđene ustavne promjene mali korak naprijed u dobrom smjeru, ali «jedan korak nije dovoljan, ako ne uslijede naredni», zaključio je on.

Stavovi s javne rasprave koju je organizirala Ustavna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH s predstavnicima 17 parlamentarnih stranaka bit će sublimirani i predstavljeni na posebnoj sjednici te komisije.