BiH
0

FBiH: Organiziranost civilne zaštite nezadovoljavajuća

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Organiziranost civilne zaštite (CŽ) u Federaciji Bosne i Hercegovine još nije zadovoljavajuće, navedeno je u izvještaju o prošlogodišnjem radu Federalne uprave i Federalnog štaba CŽ.

Na kraju prošle godine u svim kantonima bila su organizirana tijela uprave za CŽ, štabovi koji su mjerodavni za vođenje akcije zaštite i spašavanja te operativni centri u većini kantona. U Posavskom je uspostava takvog centra u toku. Od njih se prikupljaju podaci o pojavama i opasnostima od prirodnih i drugih nesreća.

U svim općinama ustrojene su službe za CŽ, osim u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Ravnom, dok općinski štabovi nisu formirani u Bosanskom Grahovu, Ljubuškom, Starom Gradu i u Ravnom. Ustrojavanje štaba u Glamoču je u toku.

Operativnih centara CŽ nema još u 31 općini. To su: Bihać, Foča - Ustikolina, Orašje, Domaljevac-Šamac, Odžak, Olovo, Usora, Breza, Vareš, Doboj-Jug, Visoko, Maglaj, Žepče, Trnovo, Dobretići, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Busovača, Vitez, Kreševo, Čelić, Kladanj, Teočak, Živinice, Kupres, Bosansko Grahovo, Livno, Drvar, Grude, Posušje i Ravno. U općinama Bihać i Glamoč u toku je ustrojavanje operativnih centara.

Sve dok ne budu uspostavljene sve navedene strukture u svim kantonima i općinama, ne može biti osigurana efikasnost jedinstvenog sistema zaštite i spašavanja u Federaciji.

Stoga se u 2007. moraju osigurati uvjeti za uspostavljanje navedenih tijela u svim kantonima i općinama, prvenstveno neposrednim obilaskom općina i u okviru inspekcijskog nadzora.

Za to je mjerodavna Federalna uprava Civilne zaštite, stoji u izvještaju Federalne uprave i Federalnog štaba CŽ.

Štab je u protekloj godini obavio sve planirane zadaće koje proizilaze iz Zakona o zaštiti i spašavanju, odnosno iz njegovog djelokruga rada, zahtjeva Vlade FBiH, Ministarstva sigurnosti BiH i drugih mjerodavnih tijela BiH.

Za složenije zadaće, kao što su problem ptičije gripe, izlijevanje trafoulja u vodotokove i slično, Štab je nastavio praksu angažiranja eksperata radi upoznavanja o opasnostima i o preventivnim te drugim mjerama,

U budžetu Federalnog štaba CŽ za 2006. je odobreno 150.000 KM. Utrošeno je 116.165,47 KM ili 77,77 posto, navodi se u izvještaju koji je razmatrala Vlada FBiH na poslednjoj sjednici.