BiH
0

FBiH: Nastavljena konstituirajuća sjednica Doma naroda

FENA
U Sarajevu je danas nastavljena konstituirajuća sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj se očekuje izbor rukovodstva ovog doma te imenovanje kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Iz paralmentarnih službi delegatima i novinarima su podijeljeni materijali prema kojima je Stranka za Bosnu i Hercegovinu predložila Spomenku Mičić za potpredsjednicu Federacije iz reda srpskog naroda, dok je, prema dostavljenim materijalima, Borjana Krišto kandidatkinja Kluba delegata hrvatskog naroda za predsjednicu Federacije, a Stjepan Krešić za predsjednika Doma naroda Federalnog parlamenta.

Iz reda Bošnjaka predložen je Besim Imamović za potpredsjednika federalnog Doma naroda, a iz reda srpskog naroda dva kandidata pretenduju na mjesto dopredsjedvajućeg Doma naroda, i to Drago Puzigaća te Mirko Pejanović.

U najavljenom dnevnom redu za današnju sjednicu je također izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, međutim, u Parlamentu se nezvanično spekulira da se delegati o ovoj tački dnevnog reda danas neće izjašnjavati jer Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH nisu proslijeđene sve delegatske liste.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH započela je 25. januara ove godine, kada je zakletvu položilo 52 od 58 delegata, koliko ih ima u ovom domu .

Rukovodstvo Doma nije tada izabrano jer nije bio postignut politički dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH.