BiH
0

FBiH: Nabavljeno 4.200 BCG vakcina

FENA
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nabavio je vanrednu količinu od 4.200 doza BCG vakcine koje će prvih dana naredne sedmice biti distribuirane zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH, kazala je Feni glavni federalni epidemiolog dr. Jelena Ravlija.

"Ova interventna nabavka, koja će biti usmjerena prema porodilištima i zdravstvenim ustanovama u FBiH, koje imaju spiskove djece koja dosad nisu primila tu vakcinu, premostit će period dok ne dođe do regularnog snabdijevanja tom vakcinom", rekla je Ravlija.

"Besežiraju se djeca u porodilištu, po rođenju. Međutim, ta obaveza ostaje sve do pete godine života djeteta. Dakle, djeca koja su i otpuštena iz porodilišta bez te vakcine, bit će vakcinisana i zato moraju ostati u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama", kaže Ravlija.

Prema njenim riječima prva količina od oko 200 doza BCG vakcine već je usmjerena prema sarajevskom porodilištu, a očekuje se da preostale raspoložive doze početkom naredne sedmice budu distribuirane po zdravstvenim ustanovama odnosno porodilištima u FBiH.

Vakcina BCG, kao i druge vakcine, nabavljaju se putem tendera. Zavod za javno zdravstvo F BiH napravio je, krajem prošle godine, plan potreba za nabavku BCG vakcine. Tender je otvoren u trećem mjesecu, a dr. Ravlija precizira da tad nastaje problem između dobavljača.

"Sve je to potrajalo do sedmog mjeseca ove godine. Mi smo do šestog mjeseca imali na raspolaganju dovoljnu količinu jer je rok za tu vakcinu najduže godina dana. Prije sedmicu dana završen je postupak, ugovori za nabavku su potpisani. Sad treba čekati da vakcine prođu laboratorijsku kontrolu jer se bez certifikata ne može plasirati vakcina", pojasnila je dr. Ravlija.

BCG vakcina sprječava razvoj tuberkuloze kod djece. Većina djece tu vakcinu dobije drugog, trećeg dana po rođenju. Njena karakteristika je formiranje ožiljka, koji je pokazatelj dobre imunološke reakcije. Sva djeca, mlađa od pet godina, koja na ruci nemaju taj ožiljak u obavezi su da se vakcinišu.