SBiH
0

FBiH, kao i RS, nastoji da blokira državu

FENA
Politika dovođenja FBiH do finansijskog kolapsa i krajnje nefunkcionalnosti ima političke ciljeve, a to je iznuđen preustroj FBiH pa i same BiH, izjavio je danas na konferenciji za novinare Predsjedništva Stranke za BiH (SBiH) potpredsjednik SBiH Gavrilo Grahovac.

Grahovac je, uime Predsjedništva SBiH, iznio stavove o situaciji u FBiH, a koji su usaglašeni na jednoj od nekoliko sesija Predsjedništva održanih proteklih dana.

"Predsjednica FBiH Borjana Krišto, neizvršavanjem svojih ustavnih obaveza i nadležnosti izlazi iz ustavnog okvira i direktno krši Ustav FBiH, a što za posljedicu ima nelegitiman rad Vlade FBiH te nefunkcionisanje Ministarstva prostornog uređenja", kazao je Grahovac.

Objasnio je da blokada rada Ministarstva prostornog uređenja FBiH koje je uzrokovano neimenovanjem novog ministra direktno utječe i na zaustavljanje mnogih investicija u FBiH te prolongira i dovodi u pitanje realizaciju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke od 300 miliona KM namijenjenih izgradnji dionice autoputa na kopridoru 5-C.

"Vidljiva je podudarnost politika RS-a u blokadi države i onih blokada koje se provode u FBiH, pogotovo nakon tzv. prudskog sporazuma. Matrica je ista, a iz toga se lako mogu prepoznati i krajnji politički ciljevi kao i njihovi nosioci", rekao je Grahovac.

Imajući u vidu složenu situaciju u FBiH, SBiH poziva predsjednika Vlade FBiH Mustafu Mujezinovića da odlučnije i snažnije odgovori na ove blokade.

  • Pozivamo premijera FBiH da koristi ustavna ovlaštenja i pokrene pitanje odgovornosti predsjednice FBiH, zatražilo je Predsjedništvo SBiH.

SBiH je danas zatražio i vanrednu, tematsku sjednicu Parlamenta FBiH na kojoj će biti raspravljano o urgentnim problemima u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH. Ova sjednica će, po najavama iz SBiH, biti održana za 14 dana.