BiH
0

FBiH: Izrada strategije sigurnosti u saobraćaju

FENA
Na današnjoj sjednici Federalne vlade u Sarajevu postignuta je odluka o izradi polaznih osnova za strategiju sigurnosti u cestovnom prometu u Federaciji, izjavio je na pres-konferenciji nakon Vladine sjednice federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić.

Razlog za izradu ove strategije su alarmantni podaci o velikoj stopi smrtnosti u saobraćajnim nesrećama u FBiH.

Za tri i po godine poginula je 761 osoba u 87.000 nesreća, a u prvom polugođu ove godine njih 108, što je gotovo za pola veći broj poginulih nego u istom periodu prošle godine.

Na prostoru Bosne i Hercegovine je 2004., 2005. i 2006. godine u saobraćaju život izgubilo 1.218 osoba u više od 107.000 saobraćajnih nezgoda.

Ovi pokatatelji govore da problem treba rješavati strateški, kazao je ministar Alić. Susjedna Republika Hrvatska već niz godina provodi mjere čiji je cilj smanjiti do 2010. godine broj smrtno stradalih na cestama sa 13,8 na 10, računajući na 100.000 stanovnika.

Zemlje Evropske unije provode također različite strategije. Cilj im je smanjiti do 2010. godine broj poginulih na sedam u omjeru na 100.000 stanovnika.

„Nažalost, BiH je u redu zemalja u kojima je stanje u pogledu sigurnosti saobraćaja najteže, pa i pored toga država nema strateškog pristupa.

Naš cilj je da zajedno s drugim nadležnim institucijama stvorimo polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja za narednih pet godina. Želimo postići dobru analizu postojećeg stanja i predložiti u narednih pet godina mjere koje će poboljšati veoma lošu sliku u ovom segmentu", riječi su ministra Muhidina Alića

Na novinarsko pirtanje šta Vlada namjerava preduzeti odmah, ne čekajući rezltate u narednih pet godina, odgovorio je da je proteklog mjeseca održan sastanak s nadležnim kantonalnim predstavnicima na kojem je konstatirano izuzetno loše stanje te da su već u ovom mjesecu poduzete određene mjere.

„Međutim, na sigurnost saobraćaja utiče čitava lepeza faktora - obuka, način polaganja vozačkih ispita, zdravstveni i tehnički pregledi, politika uvoza vozila, rad policije itd.

Strategija je doista sveobuhvatan način da se problem pokuša riješiti, a u ovom periodu neće se bježati ni od trenutnih mjera.

Osnovno je promijeniti svijest kod učesnika u saobraćaju da je na cestama zaista opasno te da treba poštovati propise“, riječi su ministra Alića.