BiH
44

FBiH donosi "Zakon o zaštiti zagađivača"?

Klix.ba
Vlada Federacije BiH i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH završili su sa serijom javnih rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

"Nacrt je usklađeniji sa evropskim direktivama i normama, te će olakšati procedure za dobijanje okolinskih i ostalih potrebnih dozvola za investitore, ali krajnji cilj zakona je čovjekovo zdravlje", istakao je Mladen Rudež, pomoćnik ministrice za okoliš i turizam FBiH na javnoj raspravi održanoj u Mostaru 22. septembra 2014. godine.

Međutim, organizacije koje se bave zaštitom okoliša (Terra Dinarica, Sarajevo; Zeleni-Neretva, Konjic; PD Željezničar, Sarajevo; bosansko-hercegovačko herpetološko udruženje BHHU ATRA i Društvo studenata biologije Sarajevo) smatraju kako su stvarni razlozi za donošenje "novog" zakona drugačiji.

"Članom 34. nacrta novog zakona predviđa se zabrana pristupa informacijama, čak i ako se radi o emisijama, odnosno podacima bitnim za zaštitu okoliša, a u cilju zaštite ekonomskog interesa. Također, u član 61. ubačen je stav koji ne predviđa izdavanje okolinske dozvole za istraživačke aktivnosti. Kao primjer, Josip Dolušić, savjetnik resorne ministrice, je naveo istraživanje koje će vršiti holandska naftna kompanija 'Shell', u Drežnici kod Mostara", ističu članovi ovih organizacija, te dodaju:

"Nacrt novog zakona se može nazvati 'Shellov zakon', zbog vješto prikrivenih namjera vlasti da, bez ikakve stvarne kontrole, dopuste holandskom 'Shellu' bušenje u Drežnici i ostalim lokacijama u FBiH. Libija, Irak, Nigerija, Angola... Bezbroj je primjera zemalja koje imaju naftu, a čije stanovništvo, sa izuzetkom vlasti, živi bijedno. To će se i ovdje dogoditi. Voda je naš najvažniji resurs za budućnost, a bez nje ćemo vjerovatno ostati ukoliko se dopusti istraživanje i eksploatacija nafte", istakle su organizacije za zaštitu okoliša i dodale da "nisu protiv ekonomskog napretka BiH, ali da on ne smije biti u korist privilegovanih pojedinaca u društvu, kratkoročan, neodrživ i na štetu prirode i građana, nego da postoje dokazano bolje i isplativije alternative."

Dodaju kako bi holandski naftni gigant "Shell", koji je nekoliko puta bio u centru svjetske javnosti zbog enormnog zagađenja i ubistava ekoloških aktivista u Nigeriji, po planu trebao početi sa probnim bušotinama u Drežnici do kraja 2014. godine.