BiH
0

FBiH: Dom naroda prihvatio izmjene zakona o privatizaciji preduzeća

FENA
Federalni premijer Ahmet Hadžipašić
Federalni premijer Ahmet Hadžipašić
Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća u FBiH, što je protekle sedmice učinio i Predstavnički dom.

Prema riječima federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića, a on je nedavno hitno uputio ovaj tekst u parlamentarnu proceduru te ministra industrije, rudarstva i enrgetike Vahida Heće, izmijenjeni zakon omogućit će deblokiranje procesa privatizacije u FBiH i naročito je bitan za privatizaciju takozvanih velikih sistema.

Ponuđene izmjene najavljuju mogućnost izdvojene privatizacije tzv. zdravih dijelova firme, odnosno njenu podjelu na tehnoekonomske cjeline prije same privatizacije alo kao generalna cjelina nije bila interesantna kupcima, rečeno je.

Ministar Hećo je naveo da je usljed nedostatka ove mogućnosti u dosadašnjem zakonodavstvu privatizacijski tender za Kožarsko-tekstilni kombinat Visoko, na primjer, nedavno zatvoren iz prostog razloga što nije bilo zainteresiranih kupaca, kao i prije pola godine tender za Krivaju iz Zavidovića.

Amandmanskim intervencijama, pak, onemogućeno je dalje cjepkanje spomenutih tehnoekonomskih cjelina, kazao je danas delegatima Doma naroda federalni premijer Ahmet Hadžipašić.

Osim izdvojene privatizacije zdravih cjelina, predložene zakonske izmjene najavljuju još jednu novinu - mogućnost da u firmama s nedefinisanim vlasničkim udjelom u kapitalu Vlada posreduje u određivanju vlasničke strukture. Ministar Hećo naglašava da Vlada u tome ne može biti potpuno samostalna i u tom kontekstu spominje i ingerencije Parlamenta.

"Osim toga, u zakonu je ponuđeno da dugovanja firmi radnicima možemo pretvoriti u dionički kapital na uštrb državnog kapitala", riječi su ministra Heće.

Zadovoljstavo zbog prihvatanja ovog zakona u Parlamentu izrazio je danas sindikalni predstavnik obespravljnih radnika Aluminija Mostar Mujo Hodžić.

Među delegatima Dona naroda koji su bili protiv ili suzdržani kod izjašnjavanja bio je Mujo Hošić.

"Zašto prije ovakvog zakona u parlamentranu proceduru nije upućen zakon o reviziji privatizacije. Zašto premijer Hadžipašić inisitira na ovom zakonu kad sam tvrdi da njime nisu osujećeni potencijalni 'pljačkaški pohodi' na spomenute zdrave tehoekonomske cjeline u firmama", riječi su Muje Hošića.

Ministar Hećo izjavio je još da podjela firmi na zdrave tehnoekonomske cjeline prije same privatizacije neće biti prepuštena "diletantima, već ljudima od struke".

"Ipak, dio (nezdravi) firmi ostat će i dalje neriješen, 'kost u grlu', i opet ćemo morati mijenjati zakon o privatizaciji jer je kod nas taj proces generalno nakaradno postavljen", riječi su ministra Heće.