BiH
0

FBiH - Dom naroda: Ne treba ujediniti zavode u Bakovićima i Fojnici

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatio je Prijedlog zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.

Suština ovog teksta je da Vlada FBiH preuzima u svoju andležnost nekoliko ustanova tog tipa zbog toga što imaju velike probleme u poslovanju i funkcioniranju zbog neriješenog statusnog pitanja osnivača.To su ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima i Fojnici, Zavod za zaštitu djece i omladine u Pazariću, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu te Zavod za vaspitanje ženske djece i omladine u Ljubuškom.

Prijedlog ovog zakona odobrio je nedavno i Predstavnički dom Federalnog parlamenta, ali s amandmanom poslanice Nermine Ćemalović prema kojem zavodi u Bakovićima i Fojnici treba da se objedine u jednu ustanovu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba.

Pošto njen amandman danas nije odobrio i Dom naroda, konačni tekst zakona će zbog ove razlike u tekstualnim varijantama, nakandno usaglašavati zajednička parlamentarna komisija čiji su članovi iz oba doma.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević izjavio je danas u Paralmentu da je pravno objedinjavanje zavoda u Bakovićima i Fojnici neprihvatljivo jer bi dalo jednu nefunkcionalnu i glomaznu instituciju.