BiH
0

FBiH: Dok se borci pripremaju za proteste, Kebo u potrazi za rješenjem problema

FENA
Prema današnjoj izjavi potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, on je ove sedmice u intenzivnom kontaktu s drugim dužnosnicima u potrazi za rješenjem problema izostanka mjesečnih naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima u ovom entitetu.

Traga se za rješenjem koje će premostiti dug prema braniocima, a istovremeno neće ugroziti finansijsku stabilnost u Federaciji, poručio je Kebo. Protekle sedmice je napomenuo da ovo pitanje nije njegova ni zakonska niti ustavna obaveza, ali se uključio u moguće razrješavanje jer osjeća moralnu odgovornost prema braniocima.

"Kako su kantonalni zavodi za zapošljavanje zakonski sufinansijeri ovih prinadležnosti, a Federacija ispunjava svoje obaveze, ove sedmice se održavaju ili su inicirani sastanci predsjedništava kantonalnih skupština na kojima treba donijeti eventualne odluke o rebalansu kantonalnih budžeta, odnosno o izdvajanju novca za te namjene", kazao je danas potpredsjednik FBiH.

"Pošto su te procedure složene i treba vremena za zakazivanje sastanaka, svakodnevno sam u kontaktu s nadležnima iz kantona. Pregovori se različitim intenzitetom s različitim uspjehom vode na području Federacije. Duboko sam uvjeren da će obaveze prema demobilisanim borcima biti ispunjene te da su svi svjesni činjenice da ova kategorija boraca ima legitimno pravo na zahtjev da im ono što je zakonom predviđeno bude isplaćeno", njegove su riječi.

Ove sedmice je u toku i Kebina komunikacija s boračkim savezom, a jutros se sastao i s federalnim premijerom te nekim ministrima.

"Radimo na traženju, ne samo kratkoročnih rješenja, već i trajnijih, koja će omogućiti da ne dolazimo u ovakve situacije već da se isplata odvija po automatizmu, s obzirom na to da je nalaže zakon. Sastanci na različitim nivoima bit će održani i u drugim sredinama. Ovo nije problem jedne političke opcije, već su to razgovori o ispunjavanju zakonskih obaveza", naglašava Kebo.

Dok ovi kontakti traju, Savez demobiliziranih boraca u FBiH priprema se za boračke proteste 17. juna u Sarajevu o čijem je održavanju odluku donijela Skupština Saveza početkom juna.

Protesti su zakazani jer isplata mjesečnih naknada braniocima od po 150 KM, a nalaže je Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica u FBiH, u većini kantona izostaje još od marta.

Zakon je donesen u Federalnom parlamentu neposredno pred posljednje opće izbore u BiH. Njegova finansijska implementacija pokazala se veoma problematičnom.

Iz Federalne vlade stalno naglašavaju da kantonalne instance treba više da se zauzmu za ispunjavanje sufinansijerskih obaveza u pogledu propisanih isplata nezaposlenim borcima, a borački protesti, prema aktuelnoj najavi, počet će 17. juna u 12.05 sati na platou ispred zgrade njenog sjedišta u Sarajevu.