BiH
0

FBiH: Danas i u Domu naroda rasprava o privatizaciji telekoma

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i rasprava o pitanju privatizacije telekom operatera u Federaciji.

Ovu problematiku razmatrao je i Predstavnički dom sedmicu dana ranije, kada je pred poslanicima bio dokument "Politika privatizacije sektora telekomunikacija u FBiH" upućen iz Federalne vlade.

Vlada je u tom dokumentu, proslijeđenom i delegatima Doma naroda, u dvije varijante naznačila moguće procente za prodaju državnog kapitala u eventualnoj privatizaciji BH Telecoma Sarajevo i Hrvatskih telekomunikacija Mostar, a ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković zatražio stav Parlamenta kao smjernicu za daljnje Vladine postupke, pa i kad je u pitanju odgovor na dilemu - da li privatizirati ovaj sektor ili ne.

Prošlosedmični odgovor Predstavničkog doma, formuliran u više tačaka, u osnovi se može sažeti u poruku - ne prodavati u FBiH unosni telekomunikacijski sektor u ovom trenutku i pored aktuelnosti tog pitanja u Republici Srpskoj i dobro prethodno razmisliti šta se i kako najsvrsishodnije može privatizirati, a šta ne - ni pod kojim uvjetima.