BiH
0

FBiH: Da li je na pomolu konačan tekst zakona o otkupu nacionaliziranih stanova?

FENA
Iduće sedmice u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine moglo bi biti riješeno pitanje zakona o otkupu nacionalizovanih stanova u FBiH.

Prema današnjoj izjavi Agenciji FENA Slavka Matića, predsjedavajućeg Doma naroda, taj dom zasjedat će najvjerovatnije 7. juna.

Prema prognozama, tada može biti osigurana većina glasova delegata za jednu od dvije varijante ovog zakona, a ona predviđa da nosioci stanarskih prava u nacionalizovanim stanovima u FBiH mogu otkupiti te stanove kao i svi drugi nosioci stanarskog prava, dakle i certifikatima, a raniji vlasnici dobiti zamjenske stanove. Izuzetak u ovoj varijanti su stanovi čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine. Jedino nosioci stanarskog prava u njima moraju za otkup imati prethodnu pismenu saglasnost ranijih vlasnika.

Slavko Matić smatra da će zakon, ukoliko bude prihvaćen u ovakvom tekstu, diskriminirati jednu kategoriju nosilaca stanarskog prava.

Klub Hrvata u Domu naroda, kojem i on pripada, trenutno ne može podržati takvo rješenje, ali, naglašava Matić, uoči spomenute sjednice 7. juna Klub će se sastati i razmotriti ima li argumenata za eventualnu promjenu mišljenja. Bez obzira na to kako Klub bude glasao, Matić smatra da u Domu može biti osigurana većina glasova.

Druga varijanta ovog zakona, o kojoj se Dom naroda neće izjašnjavati 7. juna, predviđa da i nosioci stanarskog prava u vakufskim, odnosno stanovima legata i zadužbina mogu otkupiti te stanove bez ičije pismene saglasnosti, a raniji vlasnici dobiti obeštećenje budućim zakonom o restituciji.

Dom se o tome neće izjašnjavati iz prostog razloga što ovaj tekst nije ujedno i prijedlog zajedničke parlamentarne komisije. Ovu komisiju čine predstavnici oba doma Federalnog parlamenta. Njen zadatak je bio da domovima predloži usaglašeni tekst spornog zakona jer su ga oni nedavno prihvatili u spomenutim suštinski različitim varijantama.

Tekst za koji se komisija opredijelila i koji jedino vakufima, legatima i zadužbinama kao ranijim vlasnicima nacionalizovanih stanova dozvoljava da biraju da li će sadašnjim stanarima dozviliti otkup ili ne prihvaćen je u Predstavničkom domu.

Prema parlamentarnoj proceduri, o njemu će se stoga morati izjasniti i Dom naroda, mada je njegovo opredjeljenje bila upravo ova druga suštinski različita varijanta.