Zlatko Lagumdžija
0

FOTO / "FBiH će do kraja marta dobiti izvršnu vlast i usvojen budžet"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Federacija BiH će do kraja dobiti izvršnu vlast, odštampan i usvojen budžet, rekao je u četvrtak nakon završetka proširene sjednice Predsjedništva SDP-a BiH predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
SDP je u proteklih pet mjeseci činio sve i činit će u narednih sedam dana da se vlast konstituira.

"Odazvat ćemo se pozivu predsjednika Doma naroda FBiH iz prošlog saziva koji bi po Poslovniku mogao sazvati sjednicu Doma naroda za 10. marta. Pozivamo sve da okončaju proces izbora delegata, pozivamo sve da se odazovu pozivu predsjednika Doma naroda i da konstituiramo Dom naroda te započnemo konstituiranje izvršne vlasti", rekao je Lagumdžija.

Predsjedništvo SDP-a BiH potvrdilo je podršku Platformi koju su potpisali SDP, HSP, SDA i Narodna stranka Radom za boljitak, označivši je jedinim ozbiljnim osnovom za formiranje vlasti na svim nivoima.

"SDP poziva sve političke subjekte, posebno dva HDZ-a, koji blokiraju konstituiranja kantonalnih skupština i izbor delegata za Dom naroda FBiH, da prestanu s tim aktivnostima", kazao je Lagumdžija.

SDP je spreman, s potpisnicima Platforme, ali i svim onim koji prihvataju njena načela da odmah formira vlast na svim nivoima.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Čekamo odgovore, prije svega dva HDZ-a. SDP neće blokirati formiranje vlasti ako drugi politički subjekti imaju parlamentarnu većinu na bilo kojem nivou. Pozivamo sve da nam se priključe i da ubrzamo euroatlantski put BiH", poruka je SDP-a BiH.

Predsjedništvo SDP-a pozvalo je i međunarodnu zajednicu odnosno Vijeće za implementaciju mira i visokog predstavnika da u skladu s obavezama koje su proistekle iz Dejtonskog mirovnog sporazuma omoguće implementaciju volje građana.

"Pozivamo i Centralnu izbornu komisiju da bude dio rješenja i da pomogne u mjeri u kojoj će svoje zakonske i druge obaveze iskoristiti da pomogne u uspostavi zakonodavne vlasti i zaustavljanju blokade", jedan je od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDP-a BiH.

Formula koju je predložio predsjednik SDA Sulejman Tihić, a to je da u definiranju programske platforme učestvuju sve političke partije proporcionalno broju svojih zastupnika u Domu naroda, za SDP je prihvatljiva za razgovor kao donja granica.

"Ispod ovoga nećemo ići, i to sam rekao u srijedu i Draganu Čoviću. Za SDP je prihvatljivo da se u narednih sedam dana svi okupimo i definiramo programska načela da bi 10. marta konstituirali Dom naroda", rekao je Lagumdžija.

Kada je u pitanju interes i pozicija SDP-a, istakao je Lagumdžija, Tihićev prijedlog ide ispod onoga što je u ovom trenutku prihvatljivo za SDP kao političkog subjekta.

"Ali, u interesu države, u interesu šanse za novi početak i okupljanja svih, mi smo spremni da nađemo rješenje. Ispod te tanke crvene linije nećemo ići i 10. marta krećemo bez onih koji to ne prihvataju", kategoričan je Lagumdžija.

Predsjedništvo SDP-a je sve zaključke usvojilo jednoglasno.