Još nema epidemije
0

FBiH: Broj oboljelih od nove gripe u porastu

Piše: A. Kovač
Na području Federacije BiH potvrđeno 291 slučaj oboljelih od gripe H1N1. Do sada su, prema riječima Federalnog ministra zdravstva Safeta Omerovića bila i tri smrtna slučaja. Situacija nije za panike i neće se proglašavati epidemija, a glavne zdravstvene ustanove spremne su za prijem i brigu o velikom broju bolesnika, objavljeno je danas na press konferenciji u Sarajevu.

"Razloga za paniku još uvijek nema, a broj oboljelih u u FBiH u odnosu na region još uvijek je nizak. Najbitnije je da osobe koje imaju virus H1N1 budu izolirane, da se prekine lanac prenosa virusa. Antiviralnih lijekova ima dovoljno, a dječije doze stižu sutra. Još 30.000 cjepiva očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine. Također, razgovarano i o nabavci još 100.000 doza u februara 2010. godine ako bude potrebno“, kazao je ministar Omerović, na pres konferenciji održanoj danas.

Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazao je da ovaj Klinički centar ima kapacitete za smještaj i mnogo većeg broja oboljelih, te da će osim Klinike za infektivne bolesti, ako bude potrebno, pacijenti biti smješteni i na još sedam ili osam klinika u Kliničkom centru.

"Prateći dešavanja u svijetu kada je u pitanju nova gripa utvrđeno je da je na dva miliona stanovnika trebalo 50 aparata za ventilaciju. Napominjem, sarajevski Klinički centar ima 42 respiratora na raspologanju, 25 za odrasle, 13 za djecu i četiri transportibilna respiratora“, kazao je da Gavrankapetanović, dodavši da je i jučer u Klinički centar primljen još jedan muškarac iz Bugojna koji je u teškom stanju i da se nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

Međutim, zdravstveno stanje ostalih oboljelih pacijenata, kao i liječnice koja je prije nekoliko dana oboljela, prema riječima Gavrankapetanovića, je stabilno.

"Broj oboljelih od nove gripe je u porastu, a sve informacije govore da će se i dalje zadržati trend porasta , pogotovo što toplo vrijeme pogoduje virusu. Međutim, kada govorimo o smrtnim slučajevima u FBiH, kojih je bilo tri, iako je to nezahvalno kazati kada je riječ o smrti, ali broj preminulih u odnosu na broj oboljelih, a poredeći sa podacima iz regiona, još uvijek je nizak“, kazala je Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema riječima Ravlije od novog virusa najčešće oboljevaju osobe od 19 do 60 godina, a potom slijedi skupina od sedam do 19 godina.

Na institutu za mikorbiologiju gdje se nalazi nacionalna laboratorija za dijagnostiku, prema riječima Mirsada Hukić, šefa Katedre za mikrobiologiju na Medicinskom fakultetu, do sada je pregledano oko 600 uzoraka, a od toga su 293 bila pozitivna na H1N1.

"Danas imamo još 56 uzoraka da pregledamo. Na institutu za mikrobiologiju radi se kontinurano i koliko dugo treba. Dosadašnjim analizama utvrdili smo da postoje dva virusa, jedan sezonske gripe i drugi pandemijske gripe čiji su uzorci poslati u London tako da se sada tačno zna kakav je virus, kakva je njegova struktura, te će se na bazi izolacija raditi vakcina za BiH. Nije više bitno da se dijagnostikuje svaki oboljeli već srednji i teški slučajevi i naš rad sada treba da bude usmjeren na praćenje karakteristika virusa odnosno da se prate remisije i nastanak rezistencije“, kazala je Hukićeva.