BiH
0

FBiH: Branioci dali rok za isplatu naknada, u protivnom, protesti 17. juna u Sarajevu

FENA
Federalni Savez demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 - 1995. danas je na vanrednoj skupštini u Sarajevu odlučio da odgovornima postavi rok od pet radnih dana, računajući od sutra, za isplatu zakašnjelih mjesečnih naknada koje ovoj boračkoj populaciji zakonski pripadaju za vrijeme nezaposlenosti.

U protivnom, Savez je za 17. juni, za kada je najavljena sjednica u Federalnom parlamentu, najavio proteste s početkom u 12.05 sati ispred zgrada Parlamenta i Vlade FBiH u Sarajevu.

Ukoliko dođe do protesta, bit će zatražena smjena predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto i potpredsjednika Mirsada Kebe, dopremijera i ujedno federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande, ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića te ministra rada i socijalne politike u Federalnoj vladi Perice Jelečevića. Bit će pokrenute krivične prijave za sve u državnoj upravi koji su odgovorni za implementaciju federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a ne izvršavaju obaveze, zaključeno je također.

Pošto je krajnji cilj Saveza potpuna implementacija upravo ovog zakona, bit će također zatražena zajednička vanredna sjednica oba doma Parlamenta Federacije i rasprava zbog problema u njegovoj implementaciji.

Savez također traži potpunu ugradnju zakonskih rješenja o demobilisanim borcima u radni materijal koji je ova asocijacija pripremila, a odnosi se na projekt jedan zakon - jedan fond, odnosno projekt objedinjavanja tri zakona koji u Federaciji trenutno zasebno egzistiraju u oblasti boračke zaštite.

Neposredan povod za današnju vanrednu Skupštinu Saveza i eventulane proteste branilaca je njihovo nezadovoljstvo zbog izostanka naknada od 150 KM za mart, april i maj ove godine u gotovo svim kantonima u Federaciji, izuzev u Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom.

Braniocima ove naknade pripadaju zakonski, mjesečno, u vrijeme dok su nezaposleni.