BiH
0

FBI tajno uhapsio još jednu osobu koja je odavala informacije NSA

Klix.ba
FBI je tajno uhapsila je još jednog radnika kompanije Booz Allen Hamilton koja je radila za NSA (National Security Agency), a koja je povezana sa curenjem curenjem informacija o alatima za hakiranje ove obavještajne agencije, piše The New York Times.

Poduzetnik Harld Rhomas Maqrtin III sumnjiči se da je uzeo strogo povjerljivi kompjuterski kod koji je agencija koristila za "provaljivanje" u kompjuterske sisteme stranih neprijatelja (Rusija, Kina, Iran, Sjeverna Koreja).

Prema navodima Ministarstva pravosuđa, izdat je nalog za preteres Martinovih nekretnina u Glen Burnieju 27. augusta. Istražitelji su pronašli veliki broj dokumenata na papirima i u digitalnoj formi koji su okvailifikovani sa strogo povjerljivo.

Istražitelji su kazali kako je Martin ukrao vlasništvo američke države koje je vrijedno više od 1.000 dolara. Trenutno se suočava s kaznom zatvora od godinu dana pod optužbama za krađu vladinog vlasništva i neodoborenog uklanjanja i prisvajanja povjerljivog materijala.

Početkom augusta NSA je doživjela neviđeni proboj u svojima alatima za hakiranje među kojim je ranije nepoznati "nulti dan" koji su hakeri Agencije koristili da provale ciljane računare. Informacije su se pojavile na internetu na bizarnoj aukciji grupe pod nazivom "Brokeri iz sjene".

Kompanija Booz Allen Hamilton odbila je komentirati ovaj slučaj. Edward Snowden bio je uposlenik NSA koji je prvi otkrio povjerljive podatke koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao npr. PRISM i Boundless informant, te dokumente koji pokazuju da su SAD provodili hackerske napade u kompjutere širom svijeta, između ostalog i tokom G-20 sastanka u Londonu 2009., u Hong Kongu kao i Kini. Snowden je predao dokumente novinarima The Guardiana i The Washington Posta u junu 2013. godine. Snowden se nalazi u Rusiji.