BiH
16

Fazlija: Ne želimo prisustvovati farsi, zato smo izašli kada se glasalo o Marjanoviću

FENA
Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Nedžad Fazlija kazao je danas novinarima da članovi ovog kluba nisu prisustvovali glasanju o odluci u vezi sa zahtjevom o neopozivoj ostavci ministra obrazovanja, nauke i mladih Damira Marjanovića jer "ne želi da učestvuje u farsi vladajuće parlamentarne većine".

"Ukoliko nema dobre volje od parlamentrane većine i pojedinih stranaka da ispoštuju volju ministra Marjanovića mi kao Klub nećemo učestvovati u glasanju jer je evidentno da nema 18 glasova za usvajanje odluke o zahtjevu za neopozivu ostavku i mi smo napustili sjednicu kao i prošli put", pojašnjava Fazlija.

Podsjeća i da SDP nije glasao za izbor ove vlade pa i ministra Marjanovića te da stoga neće učestvovati ni u njegovoj smjeni.

"Ukoliko ova parlamentarna većina postoji, ali i pticama na grani je jasno da ne postoji, iz nekih razloga neće da pusti ministra Marjanovića to je samo njima jasno, mi nećemo da učestvujemo u tim igrama, a posebno nećemo da učestvujemo u farsi koju prave s Marjanovićem i ne omoguće ministru da odstupi od funkcije", kazao je Fazlija.

Samostalna zastupnica u Skupštini KS-a i članica Demokratske fronte, stranke kojoj i Marjanović pripada, Hanka Vajzović kaže da je prvobitno glasala protiv njegove ostavke jer se radi o ministru koji je dobro obavljao svoju dužnost, a tu je i neobična situacija da se u toku jednog mandata u Vladi KS-a promijene četiri ministra obrazovanja.

"To nije dobro za građane, gubi se kontinuitet, a tu su i materijalne posljedice. Međutim, ovaj put sam odlučila podržati ministrovu ostavku jer ju je podnio iz principijelnih razloga koje i sama podržavam", ističe Vajzović.

Na pitanje šta će se dalje dešavati, Vajzović naglašava da je situacija neizvjesna s administrativne i pravne strane.

Samostalni zastupnik Besim Mehmedić glasao je protiv ovakve odluke jer smatra da je Marjanović radio dobro te da su mu zastupnici dali podršku zbog čega imaju pravo i da ne dopuste da ode ministar koji je, za Mehmedića, najbolji ministar u ovoj vladi.

Postupak zastupnika SDP-a ocjenjuje nepotrebnim političkim prepucavanjem i smatra da su se trebali izjasniti za, protiv ili biti suzdržani.

Zastupnici Skupštine KS-a danas nisu prihvatili neopozivu ostavku ministra Marjanovića jer je samo 14 zastupnika glasalo ZA, devet je bilo protiv, a jedan suzdržan.