BiH
129

Fazlagić: Sarajevo mora ponovo biti zimski turistički centar

Klix.ba
Evropske zimske olimpijske igre za mlade (EYOWF) Sarajevo i Istočno Sarajevo koje će biti održane 2017. godine odlična su prilika da se BiH promovira u pozitivnom svjetlu i da se glavnom gradu BiH vrati ugled olimpijskog grada.

Magistar Haris Fazlagić je kroz svoju knjigu "Korak do Olimpijade", čija promocija će biti 6. februara u prostorijama FIS-a, dao doprnos samoj organizaciji EYOWF-a i promociji sporta.

"Tema mog magistarskog rada je bila upravo aspekti organizacije EYOWF-a. Kada sam magistrirao, onda su šef katedre i ostali profesori apelirali da zapravo taj rad proširim i na politiku, odnosno na Grad Sarajevo i Istočno sarajevo, koji su i dobili organizaciju, a ne Olimpiski komitet. Dakle, da na neki način apelujem i dam doprinos da Igre budu organizirane još bolje nego one 1984. godine. U suštini kroz sve to sam uvidio da su i sami čelnici grada, gradonačelnik i Gradsko vijeće, slabo informirani o ovome, pa sam izdao knjigu koja je svojevrsni priručnik. Tamo su sadržani svi aspekti organizacije i svima onima koji će biti uključeni u organizaciju knjiga može biti od koristi", kaže Fazlagić za Klix.ba.

Autor knjige naglašava da sama činjenica da su Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili organizaciju EYOWF-a ima veliki značaj za sport, ali i mimo toga radi se o projektu koji je ujedinio BiH, jer su domaćini gradovi iz dva entiteta.

"Sport je nešto što nas sada ujedinjuje, a moramo skinuti i hipoteku sa Sarajeva i BiH kao nekog tamnog vilajeta. Sarajevo moramo staviti na mjesto koje mu i pripada u svijetu, kao grad koji je zimski turistički centar. Radio sam istraživanje koje je obuhvatilo 70 ljudi u različitim zemljama EU, gdje su svi na pomen Sarajeva odmah povezivali grad sa ratom i stradanjima. Mi mislimo da je ta slika promijenjena, ali nije. Krajnji cilj nam treba biti razvoj turizma i obnova hotela, kao i drugih turističkih kapaciteta. Turizam je u Kantonu Sarajevo okarakterisan kao grana privrede broj jedan, nažalost vlasti i dalje u tom pogledu više pričaju nego što rade", dodaje Fazlagić.

Jedina disciplina u zimskim sportovima koja neće biti zastupljena na EYOWF-u je bob, sve ostalo je Sarajevo i Istočno Sarajevo u mogućnosti organizirati. Na samim Igrama se očekuje učešće oko 1.600 sportista.