BiH
7

Fatić: Konkurs za izbor popisnog osoblja 10. jula

FENA
Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić izjavio je danas da je novi rok za objavu konkursa za izbor instruktora i popisivača na nivou općina i gradova u BiH 10. juli, a trajat će do kraja mjeseca, odnosno 31. jula.

"Centralni popisni biro je prošle sedmice donio odluku da do 5. jula prolongira rok za formiranje opštinskih popisnih komisija, zbog određenih zastoja u tom poslu. Zbog toga smo morali prolongirati i rok za objavu javnog poziva za prikupljanje prijava kandidata za opštinske instruktore i popisivače", izjavio je Fatić novinarima u Sarajevu.

Po njegovim riječima, postoje određeni problemi u vezi s imenovanjem općinskih popisnih komisija, ali su oni više tehničke prirode.

To prolongiranje, procijenio je Fatić, neće bitno uticati na tok aktivnosti vezan za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, zakazanog za 1. oktobar, jer je riječ o samo nekih deset do 12 dana pomjeranja rokova.

Fatić smatra da ima dovoljno vremena da se to uradi jer je već oko 50 posto općina dostavilo rješenja o imenovanjima te naglasio da ta rješenja još nisu analizirana, jer se čekaju i ostala na koja Centralni popisni biro treba dati saglasnost.