BiH
8

FATF na zvaničnoj stranici objavio saopćenje MONEYVAL-a: BiH upozorena da ne čini dovoljno

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamenta BiH jučer nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od kojeg je zavisilo da li će BiH biti stavljena na crnu listu Financial Action Task Forcea (FATF).

Istog dana ova institucija je na svojoj stranici objavila saopćenje Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) koje je ova institucija uputila još 1. juna ove godine i kojim je imidžu BiH nanesena šteta.

Podsjećamo, MONEYVAL je izdao saopćenje u kojem se zemlje članice MONEYVAL-a, ali i druge zemlje pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz BiH, zbog toga što BiH nije u roku usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo saopćenje FATF nije prenio u periodu od 1. do 6. juna ove godine, kada je BiH pružena šansa da usvoji potrebne zakone.

Nakon što nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, FATF je jučer na svojoj zvaničnoj web stranici objavio saopćenje MONEYVAL-a.

Iz FATF navode da objava na njihovoj web stranici ne znači da su zvanično i podržali saopćenje MONEYVAL-a

"Ipak, ovo saopćenje sadrži relevantne informacije kojih zemlje i privatni sektor trebaju biti svjesne", navode iz FATF-a.