BiH
0

Fata Orlović oslobođena optužbi da je vrijeđala i ometala policajce

FENA
Fata Orlović
Fata Orlović
Fata Orlović iz Konjević-Polja već 11 godina nastoji da Osnovni sud u Srebrenici donese odluku da se iz njenog dvorišta ukloni nelegalno sagrađena pravoslavna crkva. U tom periodu i sama je nekoliko puta bila u sudskim klupama, ali kao optužena. Desilo se to i danas.

Sudija Vukman Petković saslušao je Fatu Orlović jer su je bratunački policajci prijavili da je 10. septembra 2008. u devet sati ispred pravoslavne crkve u Konjević-Polju, odnosno u svom dvorištu "grubo vrijeđala druga lica prijetnjom da će napasti na njihov život i tijelo" kao i da je "ometala ovlaštena službena lica u njihovom vršenju redovnih poslova i zadataka".

Sudija Petković je prošle godine, po ovoj tužbi, oslobodio nanu Fatu uz obrazloženje da starica od 65 godina nije mogla ugroziti živote pet policajaca. Međutim, na ovu njegovu odluku uslijedila je žalba Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Poslije današnje rasprave, Fata Orlović je izjavila da će biti oslobođena i da će joj biti oprošteno, a da će konačnu odluku dobiti pismenim putem za sedam dana.

"I treba da budem oslobođena. Ja nikog nisam ugrožavala i nikome nisam prijetila. Ponovila sam da se sa moje zemlje izmjesti crkva i ništa više. Ako je ne izmjeste, ja ću je bagerom srušiti, pa nek gledaju šta će onda. Nikad nije bila ondje i nije joj mjesto u mojoj avliji“, rekla je Fata Orlović.

Poslije izlaska iz suda Fata Orlović je posjetila Memorijalni centar u Potočarima i proučila Fatihu članovima svoje familije i svim Srebreničanima stradalim u genocidu 1995. godine.