BiH
234

Fata Orlović: Nastavit ću da se borim za Bosnu

Anadolija
Vrhovni sud Republike Srpske (RS) ukinuo je drugostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini u vezi s nagodbom o uklanjanju bespravno izgrađene pravoslavne crkve u avliji Fate Orlović u Konjević-Polju, potvrdio je za agenciju Anadolija sarajevski advokat Fahrija Karkin.

Nakon ovakve odluke, vjeruje se da će biti deblokiran proces uklanjanja, po mnogima, vjerskog inat-objekta koji je godinama simbol obespravljenosti Bošnjaka u RS.

"Vrhovni sud RS je uvažio takozvanu reviziju koju sam ja uložio protiv presude drugostepenog suda, to jest Okružnog sud u Bijeljini u slučaju nane Fate Orlović. On je odbio moju žalbu na prvostepenu presudu suda u Srebrenici. Vrhovni sud je sada naložio da se uvaži moja žalba. Sve to je došlo do prvostepenog suda u Srebrenici. Sada čekamo da oni zakažu raspravu i da postupe po uputama Vrhovnog suda RS", izjavio je Karkin.

Općinski sud u Srebrenici je 2010. godine je odbio tužbeni zahtjev Fate Orlović za "utvrđivanje činjenica o postojanju vansudske nagodbe o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta".

Osporeno je da su se advokat Fate Orlović Fahrija Karkin, s jedne, i tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, njegov savjetnik Miladin Dragičević i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, s druge strane, 11. januara 2008. godine nagodili da se crkva iz dvorišta ukloni čim bude osiguran novi prostor za njenu gradnju.

Na pitanje kada bi crkva mogla biti uklonjena iz avlije nane Fate Orlović, Karkin nije mogao odgovoriti.

"Koji god termin bih rekao, slagao bih Vam", tvrdi Karkin.

Još jednom je naglasio da je crkva u avliji Fate Orlović krajnje sporna.

"Ono gore nije vjerski objekt. Ono je politički objekt. Kada stanete pred tu crkvu i okrenete se na sve četiri strane svijeta, nikada nećete vidjeti nijednu srpsku kuću. Mislim da je to napravljeno da bi se muslimani morali iseliti, a da se dosele Srbi", zaključuje Karkin.

Nana Fata Orlović oduševljena je najnovijom sudskom odlukom. Vjeruje da je njena pobjeda izvjesna. No, kako kaže, neće je proslavljati dok crkva konačno ne bude izmještena.

"Ovo je, ako Bog da, moja pobjeda. Treba se boriti. To je moja poruka Bošnjacima, koji su nam, nažalost, često naivni i nisu kako treba. Ali, ja ću će se i dalje boriti za svoju zemlju. Borit ću se za Bosnu", izjavila je nana Fata Orlović za agenciju Anadolija.

U ljeto 1996. u dvorištu bošnjačke povratnice u Konjević Polje Fate Orlović koja je tokom rata proživjela stravičnu torturu snaga Vojske RS, bespravno je sagrađena pravoslavna crkva koja ni nakon skoro 16 godina nije uklonjena iz njene avlije.