Osuda Dodikove izjave
0

'Fašizam je nazvati masakre insceniranim'

Sarajevo-x.com
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Udruženje 'Mladi antifašisti BiH' oštro je osudilo izjavu Milorada Dodika o Tuzlanskoj kapiji, navodeći da 'samo monstrum i fašista, kao što je on, može reći da je zločin na Kapiji bio insceniran'.

"Njegova monstruozna pamet mu, nažalost, daje za pravo da kopa po nezacijeljenim tuzlanskim ranama i to baš u vrijeme njegovog snažnog insistiranja da se povuku međunarodne sudije i tužioci u BiH.

On želi da ponizi pravosudne organe u BiH koji su Novaka Đukića osudili na 25. godina zatvora jer je u ime RS-a naredio granatiranje Tuzle 25. maja. 1995. godine.

Tih 25. godina zatvora mala je cijena za 71 izgubljeni mladi život, a Dodika bi trebalo, nakon ove izjave, zatvoriti doživotno, navode se u saopćenju Udruženja "Mladi antifašisti".

Oni pozivaju sve građane Tuzle, nevladine organizacije, udruženja i političke stranke da osude najnoviju fašističku izjavu Milorada Dodika.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik na svečanosti uručivanja članskih karata za 500 novih članova SNSD-a u Bijeljini novinarima kazao da je masakr na Kapiji u Tuzli bio inceniran.

"Kao što su inscenirane Markale koje su poslužile za izolaciju srpske strane, tako mnoge analize govore da se i tamo radi o podmetnutoj eksploziji, jer je dan ranije u centru za obuku muslimanske vojske u Živinicama od eksplozije stradao značajan broj momaka. Oni su dovezeni mrtvi i inscenirana je situacija, a onda se postavlja pravosudni sistem da to i potvrdi - kazao je Dodik.